Home Knokke-Heist Deelgemeente Knokke Bloedrode klaprozen aan het Verzetsplein

Bloedrode klaprozen aan het Verzetsplein

Afgelopen zaterdag (7 november) weergalmde het schelle geluid van een doedelzak aan het Verzetsplein in onze deelgemeente Knokke. Op initiatief van de ere-consul voor Canada, Frédéric L. Agneessens, werden bloemenkransen met klaprozen neergelegd bij het monument. Naast het Belgische verzetsembleem zijn deze van de 3 Canadese regimenten die in 1944 Knokke-Heist hebben bevrijd, aangebracht: The Highland Light Infantry of Canada, The Stormont, Dundas & Glengarry Highlanders, en The North Nova Scotia Highlanders (9TH Infantry Brigade).

In beperkte kring waren volgende personen aanwezig: de ere-consul voor Canada Frédéric L. Agneessens, Danny Lannoy en Dirk Overstraete namens het Canada Comité & Danny en Freddy Jones namens het For Freedom Museum.

Pipe major Franky Leyseele verzorgde de muzikale omkadering en speelde onder meer Amazing Grace op het verlaten Verzetsplein.

Nadien werd bij de herdenkingssteen van de Canadese Bevrijdingsmars aan het stadhuis van Knokke-Heist eveneens een eerbetoon gebracht door de pipe major. De weinige omstaanders beantwoordden de korte spontane plechtigheid met applaus.

Door de maatregelen tegen de bestrijding van het coronavirus werden eerder alle Canadese plechtigheden geannuleerd waaronder de traditionele Canadese Bevrijdingsmars.

Knokke-Heist heeft evenwel zijn bevrijders van de Duitse bezetter in 1944 niet vergeten. De badstad is bezaaid met Canadese vlaggen ter nagedachtenis van de vele gesneuvelde militairen in de Strijd om de Schelde, de bevrijding van West-Zeeuws-Vlaanderen en de laatste uithoek van België, Knokke-Heist.

- Advertisment -

Lees ook dit

Het Weer in Knokke-Heist en de zwinregio

Deze ochtend is het tijdelijk droog, maar nog voor de middag krijgen we opnieuw perioden met regen. De meeste neerslag valt 's avonds. Het...

2 jaar voorwaardelijk voor Zeebruggenaar met een kort lontje

Een veertiger uit onze buurgemeente Zeebrugge bijna dag op dag twee jaar geleden net gedaan met werken, toen hij het op een parking...

Recente reactie van onze lezers