Home Knokke-Heist Deelgemeente Knokke Bouwrijp maken van “Place m’as-tu vu” gestart

Bouwrijp maken van “Place m’as-tu vu” gestart

Begin 2010 sloot het laatste terras op het Albertplein. De terrassen waren voor veel tweede verblijvers en Knokke-Heistenaars de ideale plaats om het schoon volk te bekijken en om zelf gezien te worden. Het plein stond dan ook bekend als de “Place m’as-tu vu”. Tot vorige week was het plein ingericht als één groot terrascafé.

Toen het laatste terras op het Albertplein verdween bijna 16 jaar jaar geleden, ging de gemeente op zoek naar een oplossing om het plein in het Zoute een nieuw elan te geven. Een halve eeuw geleden waren immers alle ogen gericht op het gekende plein in het chique Knokke. Heel wat bekende namen en artiesten kwamen er verpozen. Nu krijgt heeft het plein, met het verdwijnen van Piazza, een nieuwe bestemming.

In 2017 werd een verkoopdossier uitgeschreven voor de ondergrond van het Albertplein bestemd voor het inrichten van een ondergrondse private parking.

Dit werd op 5 juli 2018 toegewezen aan PSR Brownfield Developers NV & Luc Goethals Promotor NV.

Ontwerp

Het plein wordt na de werken die nu zijn gestart als het ware een dambord van zwarte en witte platen. De platen zijn gemaakt van geopolymeer (beton gemaakt van metaalslakken) bezaaid met munten uit de hele wereld, als een evocatie van reizen en een totaal tegengif tegen de visuele vervuiling van kauwgum! Naast de kosmopolitische toets zal deze toevoeging ook een artistieke en duurzame waarde hebben voor het MATUVU plein.

Centraal op het plein komt een glazen halfrond paviljoen, in het midden van een waterlichaam. Door de reflectie van het water in de beglazing van het paviljoen, krijgt het visueel de omvang van een volledige bol.

Het paviljoen biedt niet alleen de beoogde ambiguïteit, een wisselwerking tussen reflectie en transparantie, maar ook een hoog niveau van MATUVU: je ziet en wordt gezien!

4 REACTIES

 1. Ik vind het toch wel jammer dat er niets van groen voorzien wordt. Weer meer beton erbij…Is dit nog van deze tijd?
  Beton houdt ook de hitte vast. Onleefbaar met hittegolven.

 2. Met die ligging , zeelucht , opwaaiend zand en een gigantisch ” trekgat ” is het een zwaar leven voor alle groen !!

 3. Zowel het hotel Memlinc als de omgeving zijn opgenomen in de Vlaamse inventaris onroerend erfgoed.
  Hotel Menlinc en omgeving werden aangeduid als beschermd monument sinds 2003.
  De vaststelling als bouwkundig erfgoed van het hotel kwam er in 2009.
  Op de site van de desbetreffende Vlaamse bevoegde administratie kan u een uitgebreide beschrijving vinden.

 4. Al goed en wel maar zoals een geboren en getogen bewoner van de deelgemeente Knokke zei op FOCUS/WTV: “Knokke is niet meer van de Knokkenaars maar van rijke kapitaalkrachtige binnenlanders”. Met de Heldentorens zal het in de deelgemeente Heist volgens mijn bescheiden menig niet veel beter zijn.

Comments are closed.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers