16.9 C
Knokke-Heist

Brandweer Cadzand: Onderbemand en Alarmbellen Rinkelen, Oproep voor Vrijwilligers

Onderbezetting plaagt meer dan de helft van de brandweerposten in Zeeland, die daardoor niet in staat zijn om regelmatig uit te rukken. Twee derde van de 64 brandweerposten in de provincie, vooral in kleinere gemeenschappen, worden geconfronteerd met dit groeiende probleem. Brandweerposten in de buurt worden vaak opgeroepen om het tekort te compenseren.

Volgens Remco Duerink van de Veiligheidsregio Zeeland ligt het probleem voornamelijk bij vrijwilligers die niet werken waar ze wonen, waardoor ze overdag niet beschikbaar zijn. Een operationeel blusvoertuig vereist een chauffeur, een bevelvoerder en twee andere vrijwilligers. Zonder deze essentiële rollen is een interventie onmogelijk.

Cadzand is een van de posten waar de beschikbaarheid van vrijwilligers nooit gegarandeerd is. Met acht vaste vrijwilligers en zeven ‘opstappers’, die doordeweeks werken maar niet in de buurt wonen, is de continuïteit van de dienstverlening een uitdaging. Maarten Molema, bevelvoerder en chauffeur bij de brandweerpost Cadzand, stelt dat ze jaarlijks ongeveer zestig meldingen ontvangen. Ze kunnen echter slechts in 65% van de gevallen een adequate reactie geven. Naburige posten zoals Sluis, Oostburg of Breskens worden opgeroepen om bij te springen.

De alarmering wordt geregeld met ‘slimme pagers’, die binnen een minuut laten weten of een voltallig team kan worden samengesteld en welke extra posten moeten worden opgeroepen.

Toch heeft Duerink geen kant-en-klare oplossing voor het tekort aan brandweervrijwilligers. Hij wijst op de veranderde mentaliteit van vrijwilligers en de uitdagingen die gepaard gaan met de vrijwilligersrol bij de brandweer.

Om het tij te keren, plant de brandweerpost van Cadzand een open dag op 24 juni om nieuwe vrijwilligers te werven en lokale bedrijven aan te moedigen hun werknemers in te zetten voor hulp overdag. Molema is optimistisch en gelooft niet in sluiting van de post, ondanks de uitdagingen. “We geven de moed niet op, maar extra mensen zijn zeker welkom.”

Blijft de klok tikken voor de brandweerposten van Zeeland? Zal de oproep om vrijwilligers voldoende zijn om de kritische situatie te keren?

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen