zondag, oktober 25, 2020
Home Knokke-Heist Burgemeester Lippens: "Het kan mij niet schelen"

Burgemeester Lippens: “Het kan mij niet schelen”

Elke Cloots, specialiste grondwettelijk recht

In onze gemeente zullen tot aan het einde van de hittegolf geen dagjestoeristen meer welkom zijn dit kon je al lezen in je digitale krant van Knokke-Heist. Een drastische maatregel waarmee de badplaats te grote drukte en eventuele onrust wil voorkomen. Maar is die maatregel wel wettelijk? Elke Cloots, specialiste grondwettelijk recht, heeft er haar bedenkingen bij laat ze verstaan bij de VRT.

Dagjestoeristen die onverrichter zake worden teruggestuurd door de politie. Het is sinds gisteren een realiteit in onze gemeente, als antwoord op de grote drukte aan zee en de massale vechtpartij in Blankenberge. De politie controleert op de toegangswegen, toeristen moeten kunnen aantonen dat ze een overnachting of een appartement hebben geboekt.

Twee belangrijke rechtsprincipes komen mogelijk in het gedrang: het gelijkheidsbeginsel en het recht om je vrij op het grondgebied te verplaatsen. Dat stelt advocate Elke Cloots. “Die principes kunnen wel worden ingeperkt, bijvoorbeeld voor de openbare orde of de volksgezondheid. Maar die maatregelen moeten wel altijd evenredig zijn.” Dat laatste is hier mogelijk niet het geval.

“Je mag niet met een kanon op een mug schieten”, stelt Cloots. “Als geen enkele dagjestoerist nog welkom is voor een aantal dagen, tref je heel wat mensen die geen risico vormen, zoals zwangere vrouwen, oudere mensen of gezinnen met kinderen die afkoeling komen zoeken aan zee. Anderzijds laat je ook heel wat mensen door de mazen van het net glippen; je kan gewoon een overnachting boeken en nog altijd een risico vormen voor de openbare orde.”

Wie wil geld en energie investeren in een procedure?

Volgens Elke Cloots zijn er voor de kustburgemeesters wel degelijk alternatieve maatregelen mogelijk die wél evenredig zijn. “Bij rellen kan je een plaatsverbod uitvaardigen voor de betrokken personen. Je kan het verbod op samenscholingen heel strikt gaan handhaven en kijken dat er geen alcohol wordt gebruikt. Op drukke plaatsen kan je ervoor zorgen dat het strand niet overal vanop de dijk toegankelijk is waardoor je beter kan controleren. Het is pas als dat allemaal niet volstaat dat je kan overgaan tot zo’n verregaande maatregel dat je een hele bevolkingsgroep gaat uitsluiten.”

In Antwerpen zijn enkele mensen al naar de Raad van State getrokken tegen de avondklok, omdat ze die maatregel overdreven vinden. Ook hier zouden mensen naar de rechter kunnen trekken. Als een maatregel onevenredig is, dan volstaat dat namelijk om in strijd te zijn met de hogere principes. Maar dat is de theorie, beseft ook Elke Cloots.

“Het hangt altijd af van de oordeel van het rechter en tot nu toe hebben rechters altijd een grote beoordelingsmarge gelaten aan de overheid om de coronamaatregelen uit te vaardigen. Bovendien geldt de maatregel in Knokke voor enkele dagen. Tegen dat een rechter uitspraak doet, is er misschien geen uitspraak meer nodig. Wie wil geld, tijd en energie investeren in zo’n procedure?”

Burgemeester Lippens: “Het kan mij niet schelen”

Onze burgemeester Leopold Lippens, heeft al laten verstaan dat hij zich niets aantrekt van de mogelijke kritiek en eventuele procedures tegen zijn maatregel. “Als de maatregel aangevallen wordt, zal ik een tweede maatregel nemen. En daarna een derde. Het kan mij niet schelen. Ik hou geen rekening met mensen die een kritiek kunnen hebben.”

“Overheidsmandatarissen hebben sowieso de plicht om de Grondwet te respecteren, ook al is er niet meteen een stok achter de deur. Als we die principes gaan verlaten, dan zijn we veraf”, vindt juriste Elke Cloots. “Ik vind trouwens allang, al van sinds de eerste coronagolf, dat we aan het afglijden zijn. Ik begrijp wel dat het voor de overheid soms heel moeilijk is om alles goed af te wegen, er moeten soms heel snel beslissingen genomen worden.”

Maar dat laatste gaat niet echt op voor deze concrete situatie aan zee, vindt Cloots. “Men weet al een hele tijd dat er een coronavirus bestaat, dat er hittegolven kunnen zijn in de zomer en dat de zee twee keer per etmaal opkomt (waardoor het strand kleiner wordt en strandgangers dus dichter op elkaar komen te zitten, red.).” De specialiste grondwettelijk recht vindt het naar eigen zeggen wel fout dat dit alles wordt overgelaten aan het individueel oordeel van de kustburgemeesters. “Dit zou beter op hoger niveau worden aangepakt.”

Bron VRT

10 REACTIES

 1. Onze eigen mensen en de 2 de verblijvers durven niet meer naar buiten ook kleine kinderen ik heef onze burgemeester gelijk en al die mensen die besmet zijn komen ook naar hier nee dank u laat ze maar daar en de amokmakers ook

 2. de grondwet is één en zéér belangrijk, maar ze mag volgens mij niet misbruikt worden:
  corona wil zeggen
  – steeds 1,5 m afstand of indien niet mogelijk maskers: op stand zonnen met een masker ???? ik zie het er niet veel doen
  – treinen met 150% bezetting???? fan zitten ze bijna op mekaars schoot: is dus een inbreuk op de coronamaatregelen ==> gasboetes????
  – bubbels van meer dan 5? samenscholingen? ==> gasboetes??? waarom zou het op het strand anders zijn dan op de markt in antwerpen, gent of brussel?
  – agressie? corona of niet is volgens mij altijd te sanctioneren
  – vandalisme? corona of niet is volgens mij altijd te sanctioneren
  – plundering? corona of niet is volgens mij altijd te sanctioneren
  – smaad aan de politie/overheid? corona of niet is volgens mij altijd te sanctioneren
  – de troep vuiligheid achtergelaten? corona of niet is volgens mij altijd een milieudelict

  burgemeester Lippens heeft over van gelijk: weg met die gasten die zo maar komen uit verveling omdat ze het beu zijn thuis amok te maken en dus elders eens hun amusement zoeken.

  de goeie moeten het natuurlijk met de slechte bekopen: wel hopelijk steun en begrip van die goeie want NU overdreven streng zijn misschien zal het kaf van het koren scheiden zodat de goeie terug kunnen komen en tenminste kunnen genieten: een gezin met kinderen komt nu so wie so niet zo maar ne keer naar zee op risico van tussen zo’n schorremorie terecht te komen.

  met andere woorden: proficiat burgemeester Lippens, uw moedige aanpak zou beter een voorbeeld zijn voor veel andere burgemeesters. STRENG MAAR RECHTVAARDIG en in dit geval zonder compromissen.

  • Proficiat! Dit is een van de meest onderbouwde , correcte , nuchtere commentaren die ik in de laatste tijd in de media las . Dit is zeker wat ruim 90 % van de mensen , vaste inwoners en vakantieverblijvers denken en graag uitgevoerd zouden zien . Laat ons hopen , nooit de moed opgeven …

  • Dit is inderdaad hoe het zou moeten zijn! Zowat iedereen die een klein beetje verstand heeft en ook empathie heeft voor de medemens zal dit zeker onderschrijven. We mogen niet vergeten dat binnen twee en een halve week (normaliter) de scholen weer opengaan en dat bejaarden en zieken moeilijk bezoek kunnen krijgen. Wat als we deze “barbaren” hier vrij spel geven? Zijn ze de ordediensten aan het testen om te kijken hoever ze mogen gaan? Voor “schorem” van gelijk welke kleur of nationaliteit kan niet streng genoeg opgetreden worden als ze baldadigheden uithalen en welkom zijn ze hier zeker niet. Het een aantal dagen “door de vingers zien” helpt toch niet want ze weten maar al te goed waarover het gaat namelijk de onzichtbare vijand COVID-19, het virus dat IEDEREEN kan treffen.

 3. Ik geef de burgemeester groot gelijk. Al er nu geen actie ondernomen wordt is het misschien te laat. Als je op de federale overheid of de veiligheidsraad moet wachten dan is het kalf zeker verdronken. In acute gevallen moet je soms jammerlijke maar drastische maatregelen treffen. Ik ben overtuigd dat de burgemeester het -zoals de meeste mensen of het nu inwoners, tweede verblijvers of dagjesmensen betreft- ook liever héél anders zou willen zien.

 4. Ik vind dat Kustburgemeesters in uitzonderlijke omstandigheden en voor een beperkte periode moeten kunnen reageren om de goede Orde te bewaren in hun Gemeente. Dit in overleg met hun Politiediensten. Een perfect antwoord op problemen dat voor elke Kustgemeente toepasbaar is kun je van Federaal niet altijd verwachten. OK, het zou beter zijn dat de grote steden hun jeugdboefjes wat onder controle kunnen houden, maar dat is wachten op Godot.Soit, ik ben blij dat de hittegolf straks voorbij is.Hittegolf plus corona plus mondmaskers is voor sommige mensen een helse combinatie. Soit, na de hittegolf—en later na de zomer– kan men de genomen maatregelen eens rustig evalueren. Laat het nu maar even afkoelen mensen :-).

 5. Volgens ik altijd al heb geweten is de “Eerste regel van de Belgische grondwet: Iedere Belg is gelijk voor de wet ” Nu ja we weten het al heel lang dat dit niet telt in het Graafschap Lippens zolang hij maar in in het nationale nieuws komt, hoe zotter hoe beter. Vraag me nu toch af de hittegolf is zeker nog niet voorbij en onze zo dappere burgervader trekt zijn staart al terug waar hij moet zitten ( tussen zijn benen ) voelt hij toch ergens nattigheid ? Dat men die bendes weert aan de kust prachtig, maar dat men ook gewone gezinnen met kinderen niet meer toe laat is er toch wel te veel aan.

  • Het leven van de welwillende mensen ontwrichten is precies wat die bende nietsnutten precies willen. Je kunt eventueel niet altijd akkoord gaan met onze burgemeester maar zijn kordaat ingrijpen heeft bij sommige hogere instanties toch een belletje doen rinkelen om zelf tot de actie over te gaan. Nu hopen dat ze hun woord houden. Het is natuurlijk een illusie te denken dat men die bendes nu al volledig kan bannen uit de kustgemeentes maar tegen volgend jaar zou dat zeker moeten kunnen. In hun eigen gemeente zijn zijn ze nochtans bekend bij de bij de politie. Waarom wordt er daar niets aan gedaan als preventie of is daar alles toegelaten bij die hangjongeren en hebben bepaalde partijen hun stem nodig? Groepen voetbalhooligans houdt men wel uit het stadion. Vorige jaren vielen die “hangmosselen”, jammer genoeg vooral weer vooral van Noord-Afrikaanse afkomst (want we moeten een kat een kat durven noemen zonder als racist maar wél als REALIST beschouwd te worden) mensen lastig in zwembaden, zwemvijvers en de recreatieparken in hun eigen streek. Nu probeerden ze het eens aan de kust. Zwijg ze gewoon dood, verbied ze de toegang en laat de politie haar werk doen want alles op film, instagram, faceboek en TV-nieuws zetten is voor dit gespuis een reclamestunt en koren op hun molen. Eén van de gearresteerden verklaarde doodleuk dat ze op afzonderlijke treinen zaten. Hadden ze samen gezeten op dezelfde trein had men ze al onmiddellijk te snaren. Alles was vooraf netjes georkestreerd.

   • Mijn excuses voor het gebruik van 2x het woordje “precies” in één zin en 2x het woordje “vooral” in een andere zin. Normaliter controleer ik verscheidene keer aleer te versturen naar de redactie maar door verschillende “storingen” van de telefoon en de gsm heb ik per ongeluk te vroeg op “plaats opmerking” geduwd.

Comments are closed.

- Advertisment -

Lees ook dit

Scoop stopt

De beruchte dancing Scoop – op de hoek van de Koningin Leopoldlaan en de Kongostraat staat over te nemen. De Scoop bestaat...

BC Knokke-Heist en Scouts Albatros: We gaan Guy zo missen

De club neemt met veel verdriet afscheid van Guy Delacourt (19), speler bij de Heren One en Two. “Hij...

Heel wat havenarbeiders in quarantaine

Dat komt omdat momenteel zo'n 10 procent van de havenarbeiders in quarantaine zit. Dat bevestigt Marc Adriansens, voorzitter van de Zeebrugse werkgeverscentrale...

Update corona besmettingen in de Zwinregio

Tussen 14 tot 20 oktober waren er dagelijks gemiddeld 11.201 nieuwe besmettingen met het coronavirus,...

Recente reactie van onze lezers