19.5 C
Knokke-Heist

Burgemeester Marga Vermue van de gemeente Sluis Eist Actie Den Haag voor Betere Leefbaarheid en Voorzieningen

De Gemeente Sluis en de rest van Zeeuws-Vlaanderen vragen al jaren om meer financiële steun en aandacht vanuit Den Haag. Drie adviesorganen van het Rijk onderstrepen nu de noodzaak van extra hulp voor de regio. Zal Den Haag eindelijk luisteren en in actie komen?

Zeeuws-Vlaanderen strijdt al jaren voor meer geld en aandacht van de Nederlandse overheid. Burgemeester Marga Vermue van de gemeente Sluis hoopt dat het geluid nu écht wordt gehoord, aangezien drie officiële adviesorganen van het Rijk dezelfde conclusie trekken: er is een domino-effect van negatieve ontwikkelingen in de regio. Vermue benadrukt dat het Rijk te veel focust op het versterken van economisch sterke regio’s, in plaats van zwakkere regio’s te ondersteunen.

Volgens het rapport ‘Elke regio telt!’ pakt het huidige rijksbeleid nadelig uit voor Zeeuws-Vlaanderen, met name op het gebied van openbaar vervoer, kinderopvang en de Westerscheldetunnel. Vermue pleit voor een herijking van rijksbeleid, waarbij meer aandacht wordt besteed aan dunbevolkte regio’s en deze juist worden bevoordeeld boven stedelijke gebieden.

Minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken reageert op het rapport en erkent dat de Nederlandse overheid zich te lang heeft gericht op efficiëntie en doelmatigheid. De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli), de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) en de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) concluderen dat de overheid te weinig aandacht heeft voor regio’s met problemen.

Bruins Slot geeft toe dat er door beleidskeuzes te grote verschillen zijn ontstaan tussen regio’s en dat dit nooit de bedoeling kan zijn. Ze ziet de uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen, waarin de BoerBurgerBeweging in elke provincie de meeste stemmen kreeg, als een signaal uit de samenleving.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen