vrijdag, mei 27, 2022
14 C
Knokke-Heist
your alt tag'

Cameranetwerk werpt vruchten af

Het uitgebreide cameranetwerk van de lokale politie Damme/Knokke-Heist werpt zijn vruchten af. Het politieteam rukte vorig jaar 420 keer uit voor incidenten die een cameraoperator live vaststelde en onderschepte 144 wagens dankzij de nummerplaatlezers (ANPR). “Ook de vernieuwde securityroom bleek al heel waardevol tijdens onder meer het wereldkampioenschap tijdrijden en de doortocht van de storm Eunice”, zegt commissaris Philippe Vandierendonck. “In de toekomst willen we deze eventruimte nog meer gebruiken voor multidisciplinaire samenwerkingen tijdens evenementen en crisissituaties.”

De uitrol van het cameranetwerk

Het politieteam bouwt al sinds 2006 haar cameranetwerk uit. In de politiezone staan ondertussen 130 bewakingscamera’s op 63 verschillende locaties. De politie beschikt ook over twee verplaatsbare camera’s die in functie van de nood voor korte duur inzetbaar zijn. Het cameranetwerk telt eveneens 22 ANPR-camera’s en dat op sommige locaties in combinatie met trajectcontroles. In de politiezone rijden ook twee politiewagens rond die elk zijn uitgerust met drie nummerplaatlezers.

Succesverhaal

Het actief cameratoezicht werpt zijn vruchten af. Vorig jaar rukte het politieteam 420 keer uit voor incidenten die de cameraoperatoren live vaststelden. Het ging hier vooral over overlast, verkeersongevallen, verdachte situaties en vechtpartijen. De beelden worden 30 dagen bewaard, waardoor de politie ook bij laattijdige aangiftes en verder onderzoek nog dossiers kon oplossen.

Dankzij de vaste nummerplaatlezers kon het politieteam vorig jaar 144 wagens onderscheppen. Er werden ook 20 onderschepte wagens inbeslaggenomen. Het ging hier vooral over niet-verzekerde en gestolen auto’s.

“Deze successen danken we niet alleen aan een performant camerasysteem”, licht Philippe Vandierendonck toe. “Het is ook het resultaat van uitstekend teamwork tussen de cameraoperatoren die de beelden analyseren en de medewerkers op het terrein die met de ingewonnen info de daders opsporen.”

Recent nog kwam het politieteam na intens speurwerk drie Georgische mannen op het spoor die verdacht worden van enkele inbraken in appartementen. De politie kreeg het drietal in het vizier nadat hun wagen na enkele inbraken op de camerabeelden opdook. Een undercoverploeg kon de veertiger en de twee dertigers oppakken toen ze uit Knokke-Heist wilden wegrijden.

Toekomstvisie

Het politieteam trekt ook de komende drie jaar de kaart van innovatie en ziet nog tal van groeimogelijkheden op het vlak van camerabewaking. Zo staan er nog verschillende nieuwe cameralocaties op de planning, worden extra bodycams aangekocht en bekijkt het team de mogelijkheden van artificiële intelligentie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen