7.8 C
Knokke-Heist
your alt tag'

Campagne Ej me velo gezien!? is toe aan tiende editie

De tiende editie van de campagne Ej me velo gezien!? gaat van start. De lokale politie Damme Knokke-Heist, gemeente Knokke-Heist en stad Damme slaan de handen in elkaar met de West-Vlaamse cartoonist (alias voor Sebastiaan Geeraert) van SeZart om het initiatief vorm te geven.

“Ik zet graag mijn schouders onder deze campagne”, zegt . “Ik ga zelf regelmatig met mijn zoontje met de fiets naar school dus ik weet hoe belangrijk het is om goed gezien te worden in het verkeer. Zeker in deze periode. In een drukke (school)omgeving is het soms chaotisch. Als je dan goed opvalt, kan je ongevallen vermijden.”

Ej me velo gezien!?

De doelstelling van de campagne is duidelijk: jonge fietsers aanmoedigen om te rijden met een verkeersveilige fiets en goed zichtbaar te zijn in het verkeer. De fietsers die in orde zijn, ontvangen een leuk gadget. “Opvallen is in de prijzen vallen“, zegt Pieter-Jan Bode, voorzitter van de Knokke-Heistse jeugdraad. “Doe je een extra inspanning om goed zichtbaar te zijn, dan maak je kans op een leuke prijs.” Ej me velo gezien!? is een initiatief van de lokale politie Damme/ Knokke-Heist in samenwerking met de gemeente Knokke-Heist en stad Damme. Ook enkele inwoners en leerlingen van de lokale basisscholen zetten de komende weken hun schouders onder het initiatief via de sociale media.

Het politieteam controleerde tijdens de vorige editie 1.687 fietsen in het Damse en Knokke-Heistse verkeer. Vijftien procent liep tegen de lamp omdat hun fiets niet-verkeersveilig was. In totaal hadden 77 fietsen geen of een defect fietslicht. Deze fietsers kregen een waarschuwing en moesten hun fiets binnen de week in orde stellen.


Burgemeester Piet De Groote

Burgemeester Piet De Groote: “Knokke-Heist is de fietsgemeente bij uitstek en met ons masterplan fiets maken we werk van een gemeente op maat van de fiets. We willen het fietsgebruik aanmoedigen en vergemakkelijken, maar dat moet uiteraard op een veilige manier gebeuren. Deze campagne draagt hiertoe bij, dus dat juichen we absoluut toe!”

Preventieve controles

Begin november hield de lokale politie al preventieve fietscontroles in de Damse en Knokke-Heistse basisscholen. Het politieteam controleerde in totaal 681 fietsen. Bijna een op de drie was niet verkeersveilig. Maar liefst 72 fietsen hadden geen of een defecte fietsverlichting. “Vooral koersfietsen en mountainbikes vormen een probleem”, zegt korpschef Steve Desmet. “Ouders vergeten vaak dat ook een sportieve fiets bij duisternis uitgerust moet zijn met verlichting en reflectoren.”


Burgemeester Joachim Coens

Burgemeester Joachim Coens: “Samen met het promoten van de fiets, is de aandacht voor de zichtbaarheid van de fietser in de donkere dagen belangrijk. Een goed werkend fietslicht, reflectoren en een fluovestje tijdens het woon-werk- en woon-schoolverkeer zijn geen overbodige luxe. Zorg dat de andere weggebruikers je zien, zo vermijden we ongevallen en menselijk leed.”

4 REACTIES

  1. Fietspaden liggen de laatste tijd onder het slijk door het in- en uitrijden van vrachtverkeer en andere werfwagens of kranen. Hierbij wordt vergeten om een aanduiding te maken voor fietsers zodat ze eventueel op de rijbaan kunne fietsen. Ook wordt het fietspad in dergelijke gevaarlijke omstandigheden achtergelaten en worden ze door de desbetreffende aannemers vuil achtergelaten. Hier zou men eens moeten tegen optreden. Blijkbaar is het het nodig om het fietspad veilig en proper achter te laten.

  2. Beste Stefanie , aannemers / landbouwers kunnen inderdaad honderdduizenden Euro’s in allerhande machines investeren maar enkele tienduizenden Euro’s in een deftig borstelsysteem om straten/fietspaden te kuisen dat kan niet !

  3. Misschien ook een tip voor de fietsers van wie het licht wel brandt en vooral bij elektrische fietsen. Wil je er eens op letten dat je voorlicht naar de grond schijnt en niet naar boven waardoor de fietsers tegenliggers verblind worden en zo met een blinde vlek zitten na het passeren van die fietsers die dan ook nog dikwijls aan de verkeerde kant van de weg rijden omdat ze het niet nodig achten om de baan over te steken. Bij elektrische fietsen is de intensiteit van hun licht heel straf.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen