maandag, april 15, 2024
HomeCultuurCarnaval in Heist 2024 een topper op alle vlakken + Foto's: Feesten...

Carnaval in Heist 2024 een topper op alle vlakken + Foto’s: Feesten tot in de vroege uurtjes

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist blikt tevreden terug op de voorbije carnavalsactiviteiten. Zowel de parade van een 35-tal praalwagens op zondag 11 februari als de verlichte avondstoet op dinsdag 13 februari trokken ondanks minder gunstige weersomstandigheden zowat 40.000 toeschouwers naar Heist-aan-Zee. Ook de hulp- en veiligheidsdiensten die vier dagen en nachten lang stand-by waren, zijn tevreden over het relatief geringe aantal incidenten die ze te verwerken kregen. De dienst Stadsonderhoud is dan weer opgetogen dat het confettiverbod perfect werd nageleefd waardoor de opkuis veel vlotter verliep dan voor de coronaperiode. Toch stellen de werklui vast dat enorm veel toeschouwers hun eigen drank meebrengen en de lege blikken en flessen achteloos achterlaten op de voetpaden en in de goot.

Burgemeester Jan Morbee:

“Als burgemeester van Knokke-Heist ben ik bijzonder fier dat we ook dit jaar weer konden uitpakken met de grootste carnavalstoet van West-Vlaanderen. Kwantiteit is één  ding, maar kwaliteit vind ik persoonlijk nog veel belangrijker.”

Het begon al op zaterdagmiddag 10 februari met de aanstelling van onze keizerin Mirjam I en haar jonker Vic in een nokvolle sfeertent op De Bolle. Het hilarische presentatorduo Rob en Bob, alias Yves Merlevede en Thomas Coolen van het Koninklijk Toneelgezelschap Knokke-Heist, zetten als ludieke ruutewassers met hun fijne en spitse humor meteen de toon. “Chapeau voor dit komische duo, ze zijn het zout en de peper die deze ceremonie met de nodige satire jaar op jaar pittig kruiden” monkelt de burgervader fijntjes.  

Zondagmorgen 11 februari liep de Sint-Antoniuskerk volledig vol voor een sfeervolle vissersmis en bloemenhulde op het Vissershuldeplein, stijlvol opgeluisterd door de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Heist en Kunstvolksgroep De Sloepe. Een gezellige receptie in het museum HEY bracht de genodigden meteen in de juiste carnavalssfeer. “Vanop de eretribune in de Pannenstraat kregen we ruim 2 uur lang een kleurrijke defilé van prachtige praalwagens en 3000 dansende deelnemers te zien.  De confettiwolken van weleer maakten dankzij de gemeentelijke investering in snoepgoed plaats voor kletterende regenbuien van “spekken”, dit tot groot jolijt van de kinderen” getuigt Jan Morbee die het allemaal persoonlijk vanop de eerste rij meemaakte.  

Op maandagnamiddag  liepen de Heistse kroegen en feesttenten dan weer tot de vroege uurtjes vol voor de gratis sprot, wulken, vissoep en andere lekkernijen uit onze Noordzee. Ook nu kwam de Orde van Vuule Vette Sprot handen te kort om hun felbegeerde stickers op lijf en leden van de tooggangers te kleven. Dinsdagnamiddag was er dan op stadion De Taeye de ludieke verklede voetbalwedstrijd tussen de Visschers en de Plakkers. Ook daar zorgde Yves Merlevede in zijn glansrol van scHeistrechter Zoëlle zoals gebruikelijk voor onvergetelijke hilarische taferelen die voor eeuwig in de annalen van de Heistse carnavalgeschiedenis zijn opgetekend. ’s Avonds zorgden de babeluttenworp, popverbranding en feeërieke lichtstoet voor de kers op de taart van een geslaagde carnavalvierdaagse.

DSC_0001
Foto’s: Alain Donvez

Carnaval in Heist weldra opgenomen op inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed?

“Ik ben door deze editie zodanig gecharmeerd dat ik , samen met de Schepen van Evenementen en Erfgoed Astrid Mestdach, zal laten onderzoeken of we het carnaval in Heist niet kunnen opnemen in de inventaris van Vlaams immaterieel cultureel erfgoed” onthult een enthousiaste burgervader.  “Dit unieke volkse gebeuren waarbij onze zeevisserij al 100 jaar lang nauw verweven is met carnavalesk feestgedruis, verdient een bredere uitstraling. Indien dit lukt, ambiëren we zelfs een plaatsje op de prestigieuze wereldwijde Unesco Representatieve lijst van het immaterieel erfgoed. Het zou een mooie bekroning zijn voor het Carnaval in Heist en in het bijzonder voor de Visschers en Plakkers die in 2028 hun 100ste verjaardag van hun verklede voetbalwedstrijd vieren!” aldus een ambitieuze Jan Morbee.