Home Cultuur Carnavalisten starten nieuw seizoen in mineur

Carnavalisten starten nieuw seizoen in mineur

In tal van carnavalssteden in binnen-en buitenland start het carnavalsseizoen op deze magische datum : 11 november om 11u11. Ook in onze gemeente is dat het geval. Al was het dit jaar in alle stilte en binnen de familiekring. Geen Gala diner van het Hof der Prins met de voorstelling van de carnavalpin. Wel hebben “echte” carnavalisten in Knokke-Heist hun groen/gele vlag laten wapperen. Maar waarom 11 november? “Elf” is het ultieme carnavalsgetal. In Halle vieren carnavalsverenigingen een jubileum wanneer ze 11 jaar (of veelvouden van 11) bestaan. Activiteiten beginnen steevast om 11,22,33,44 of 55 minuten over het uur. Maar hoe komt dat eigenlijk? Waarom is “11” het getal van de zotten?

Wel, daar zijn verschillende verklaringen voor. 10 is in de Bijbel een belangrijk getal. Denk maar aan de ’10 geboden’. We hebben ook 10 vingers en 10 tenen. En als we goed presteren op school, krijgen we een 10. ’11’ is dan de gekke overschrijding van 10. En nog nét geen 12, een getal dat we pas écht associëren met perfectie. Denk maar aan 12 maanden,12 apostelen,12 uren per etmaal.. 11 is dan dwaas, omdat het de perfectie niet haalt. Ver gezocht? Misschien geloof je meer in de volgende verklaring?

Zoals het traditionele carnaval nét voor de katholieke vastenperiode valt (Vastenavond), zo was er vroeger ook een vastenperiode voor Kerstmis. Die begon op 12 november. En dus werd er op 11 november nog eens duchtig gefeest met veel eten en drinken. De feestdag van Sint-Maarten is al eeuwenlang een échte carnavalsdag.

Mar er viel vandaag ook nog positief nieuws te sprokkelen. De carnaval TOP 100 gaat dit jaar wel door en er worden op Sea Fun ook een aantal speciale Carnavalsets uitgezonden. Maar daarover later meer!

Op deze 11 november ook een boodschap van de regerende Keizer Bieze

Beste carnavalisten

11u11 op 11/11 een editie 2020 is in mineur,

Wat een kers op de taart moest worden na drie zware jaren campagne voeren en drie keer winnen, is er niet door tante Corona! Voor veel mensen een weerzien van veel carnavalisten, van vrienden, … een samenhorigheidsgevoel die je warmte en leute brengt. Vooral het samen zijn wordt gemist: samen kar bouwen, samen naaien, samen schilderen, samen proosten, samen lachen, samen plezier maken,… veel sterkte aan iedereen. We gedenken ook wapenstilstand vandaag, voor al die er niet meer zijn.Alles ligt er stil en verlaten bij. Maar niet getreurd: we gaan ervoor, Handjes wassen, afstand houden, in je bubbel blijven,… zodat we dubbel en dik kunnen vieren in 2021 en nog veel meer in 2022!

Hierbij sluit ik af met een drievoudige Alaaf Alaaf AlaafJullie keizer Bieze 1, en Roosje?2020.

- Advertisment -

Lees ook dit

Het Weer in Knokke-Heist en de Zwinregio

De dag start betrokken met regen of buien. Na de middag wordt het droog en komen er opklaringen. Matig zicht tijdens de neerslag. Maxima...

iearthfriendly.com uit Knokke-Heist maakt biologisch afbreekbare mondmaskers

iearthfriendly.com een ecologisch bedrijfje uit de Dorpsstraat hier in Knokke-Heist hecht veel waarde aan de gezondheid van de aarde en daarom verkopen we met...

Recente reactie van onze lezers