17.6 C
Knokke-Heist

Cartoonfestival Knokke-Heist 2023: Een Explosie van Vrouwelijke Creativiteit

In een wereld vol deepfakes en Instagram-filters, staat de 62ste editie van het Cartoonfestival Knokke-Heist pal voor echtheid en authenticiteit. Dit jaar werpt het festival de schijnwerpers op vrouwen en hun unieke strijd voor authenticiteit, zowel in de reclamewereld als in hun dagelijkse leven. Dit maatschappelijk relevante thema komt tot leven van 8 juli tot en met 27 augustus in het CC Scharpoord in Knokke-Heist.

DRAW FOR CHANGE – Trailer from Clin d'oeil films on Vimeo.

In samenwerking met Vlaamse cartooniste Inge Heremans, beter bekend als Ilah van de semi-autobiografische reeks ‘Cordelia’, belooft deze editie een boeiend spektakel te worden. Bezoekers krijgen de kans om een wereld vol frivole meisjes, krachtige vrouwen en alles daartussen te ontdekken.

Dit jaar biedt het festival ook een unieke samenwerking met ‘Draw for Change!’, een documentaireserie over vrouwelijke striptekenaars uit verschillende hoeken van de wereld. De reeks onderzoekt met behulp van documentaire en animatie ernstige thema’s als vrouwenmoord en vrouwelijke vertegenwoordiging. Ondanks censuur en doodsbedreigingen blijven deze vrouwelijke cartoonisten strijden voor verandering.

Een hoogtepunt van de tentoonstelling is de muurschildering “The Changing of Seasons” van Victoria Lomasko, een toegewijde cartooniste uit Rusland. Na haar vlucht uit Rusland schilderde ze deze mural, die het verleden, heden en de toekomst symboliseert door de seizoenen.

Het Cartoonfestival moedigt tevens lokale deelname aan door een competitie te organiseren in samenwerking met lokale handelaars. Bezoekers kunnen prijzen winnen door bij lokale winkels te kopen en hun Cartoonfestival-postkaart te laten afstempelen.

Voor de jongste bezoekers worden er creatieve workshops georganiseerd. Kinderen kunnen hun creatieve vaardigheden aanscherpen met kunstprojecten geïnspireerd door sterke vrouwen als Frida Kahlo, Kusama, Coco Chanel, Niki De Saint Phalle en Jane Goodall. Een speels doeboekje zorgt er bovendien voor dat kinderen de thematentoonstelling op hun eigen manier kunnen ontdekken.

Blijf op de hoogte voor de aankondiging van het weekprogramma. Wie weet, misschien win jij wel de hoofdprijs op het einde van het Cartoonfestival…

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen