18 C
Knokke-Heist

Chinese havenkranen gebruikt voor spionage in Zeebrugse haven?

Amerikaanse veiligheidsdiensten en het Pentagon zijn bezorgd dat Chinese havenkranen worden gebruikt om te spioneren in Amerikaanse havens, zo meldt The Wall Street Journal. Ze vergelijken de kranen zelfs met het paard van Troje. Geavanceerde sensoren in de kranen kunnen namelijk de herkomst en bestemming van containers registreren en volgen, wat China de mogelijkheid zou geven om informatie te verzamelen over materieel voor Amerikaanse militaire operaties wereldwijd.

De Chinese fabrikant ZPMC is verantwoordelijk voor deze havenkranen, die ook in de haven van Rotterdam en Zeebrugge staan. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen zo’n 70 procent van de wereldmarkt in handen en heeft kranen verkocht in meer dan honderd landen. Volgens de voormalige Amerikaanse topambtenaar contraspionage Bill Evanina zou dit kunnen betekenen dat de kranen het nieuwe Huawei worden. “Het is de perfecte combinatie van een legaal product dat spionage kan maskeren”, aldus Evanina. Huawei wordt geweerd uit de VS omdat het als een bedreiging wordt gezien voor de nationale veiligheid, maar Huawei ontkent dit.

Een medewerker van de Chinese ambassade in Washington beweert dat de Amerikaanse zorgen over de havenkranen voortkomen uit paranoia en zijn bedoeld om de handel en economische samenwerking met China te dwarsbomen. Volgens hem is de theorie over de Chinese dreiging “onverantwoordelijk” en zal het “de belangen van de VS zelf schaden”.

De spanningen tussen de Verenigde Staten en China zijn recentelijk flink opgelopen vanwege een vermeende Chinese spionageballon boven Amerikaans grondgebied. President Joe Biden besloot de ballon neer te schieten, terwijl China volhoudt dat het ging om een uit koers geraakte weerballon. Wat zal de volgende stap zijn in deze geopolitieke strijd tussen de twee grootmachten?

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen