Home Haven / Zeebrugge Code Geel voor Stormtij: Verhoogde Waakzaamheid Aanbevolen

Code Geel voor Stormtij: Verhoogde Waakzaamheid Aanbevolen

0
629
  •  

Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) heeft voor de komende uren code geel afgekondigd vanwege de verwachting van stormtij langs de Belgische kust. Er worden hoogwaterstanden van maar liefst 5,7 meter voorspeld, wat significante gevolgen kan hebben voor onze stranden.

Bij code geel raadt het KMI aan om extra waakzaam te zijn, vooral op kades en langs de Zeedijk. Deze waarschuwing komt niet zomaar; stormtij is een fenomeen dat optreedt wanneer springtij samenvalt met stormachtige weersomstandigheden, wat kan leiden tot uitzonderlijk hoge waterstanden.

Hoe Ontstaat Stormtij?

De getijden op aarde, inclusief stormtij, worden grotendeels bepaald door de stand van de maan en de zon. Deze hemellichamen oefenen door hun zwaartekracht een ’trekkende’ kracht uit op het aardse water, waardoor er zogenaamde ‘waterbergen’ of verhoogde waterstanden ontstaan.

Doordat de aarde tegelijkertijd draait, bewegen we onder deze hoge waterstanden door. Wanneer de zon en de maan zich op één lijn met de aarde bevinden, ontstaan er extremere getijden: het hoogwater is dan hoger en het laagwater lager. Voeg daar een storm aan toe, en het resultaat is een stormtij.

Wat Te Doen Bij Code Geel?

Code geel is een waarschuwingssignaal dat gebruikt wordt om aan te geven dat er mogelijke risico’s zijn, maar dat de situatie nog niet acuut gevaarlijk is. Het is echter belangrijk om alert te blijven, vooral in kwetsbare kustgebieden. Inwoners en bezoekers van deze gebieden wordt aangeraden de weerberichten in de gaten te houden en voorzorgsmaatregelen te treffen om hun veiligheid te waarborgen.

Voorbereiding en Veiligheid

  • Vermijd laaggelegen kustgebieden tijdens de piek van het hoogwater.
  • Volg de instructies van lokale autoriteiten en reddingsdiensten op.
  • Blijf op de hoogte van de laatste weersvoorspellingen en waarschuwingen.

Het KMI blijft de situatie nauwlettend volgen en zal indien nodig updates verstrekken. Het is essentieel dat burgers alert blijven en de aanbevelingen van experts volgen om veilig door deze periode van stormtij te komen.

NO COMMENTS