Home Weekend Colruyt Group Verkoopt Parkwind voor de kust van KH

Colruyt Group Verkoopt Parkwind voor de kust van KH

492

De Colruyt Group heeft Parkwind, een Belgische offshore windmolenbouwer, verkocht aan de Japanse energiemaatschappij JERA. De deal ter waarde van €1,55 miljard zorgt voor een boost in de beurskoers van de Colruyt Group.

De Colruyt Group verkoopt Parkwind, een onderneming die windmolens bouwt op zee, aan de Japanse energiemaatschappij JERA voor €1,55 miljard. Parkwind is ondergebracht in de holding Virya Energie, waarin de Colruyt Group voor meer dan 60% participeert. Het saldo is in bezit van de Colruyt familieholding Korys. De beurskoers van het distributiebedrijf Colruyt heeft al maanden te kampen met dieptepunten en analisten stelden al langer voor dat er meer transparantie moest komen in de financiering van de windenergie door de familie.

Topman Jef Colruyt suggereerde dat een gedeeltelijke verkoop mogelijk was en na de aankondiging van de deal veerde de koers op met een winst van meer dan €3 per aandeel tot €28. De familie Colruyt is hierdoor potentieel €330 miljoen rijker en hun vermogen stijgt naar €2,3 miljard, goed voor de 17de plaats in de ranglijst.

Parkwind is betrokken bij vier operationele windparken voor de Belgische kust in de Noordzee en behoort tot de grootste elektriciteitsproducenten van België. In 2021 produceerden deze windparken samen 2.277 GWh groene stroom, wat gelijk staat aan het jaarverbruik van 650.000 gezinnen. Parkwind is ook betrokken bij projecten in Duitsland en Griekenland en werkt samen met het Noorse bedrijf NORSEA.

De overname door JERA wordt gezien als een belangrijke mijlpaal in de verdere ontwikkeling van Parkwind als gerenommeerde, in België gevestigde, globale speler in de energiesector. JERA heeft toegezegd de nationale en internationale expansieplannen van Parkwind te ondersteunen. De transactie zal naar verwachting in de loop van dit jaar afgerond kunnen worden, mits goedkeuring door onder andere mededingingsautoriteiten.

Terwijl de Colruyt Group en JERA samenwerken aan de afronding van deze overname, rijzen er vragen over de toekomstige samenwerking en investeringen van de Colruyt familie in de hernieuwbare energiesector. Zullen zij hun engagement voortzetten of hun focus verleggen?