18.9 C
Knokke-Heist

Congocommissie onderzoekt Belgisch koloniaal verleden

De Congocommissie, opgericht in reactie op de ‘Black Lives Matter’-beweging en racistische incidenten in de zomer van 2020, heeft gedurende bijna twee jaar 300 hoorzittingen gehouden in België, de Democratische Republiek Congo, Rwanda en Burundi, om het Belgische koloniale regime te onderzoeken. Maar is het werk van de commissie een succes of mislukking?

Onderzoekers, historici, sociologen en juristen hebben zich gebogen over de vraag of de commissie zich alleen richtte op de negatieve aspecten van de kolonisatie en waarom Belgische politici bang zijn om zich te verontschuldigen. Ook de mogelijke herstelbetalingen zijn onderwerp van discussie.

Op zaterdag 11 maart 2023 om 18.00 uur zal Mathieu Zana Etambala, onderzoeker Geschiedenis aan het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika en hoogleraar Geschiedenis aan de UGent, deze vragen beantwoorden tijdens een lezing in de Stichting Retranchement Ouwe Kerk (NL).

De lezing kost 20 €/persoon en kan worden betaald via IBAN BE81 2800 5068 1224. Mis deze kans niet om meer te leren over de geschiedenis van het Belgische koloniale regime en de Congocommissie.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen