zaterdag, februari 24, 2024
HomeKnokke-HeistDag van de Ondernemer Gevierd met Focus op Innovatie en Politieke Betrokkenheid

Dag van de Ondernemer Gevierd met Focus op Innovatie en Politieke Betrokkenheid

Vandaag markeert de tiende viering van de Dag van de Ondernemer, een initiatief van UNIZO in samenwerking met de Vlaamse regering en het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO), met een speciale focus op innovatie. Dit evenement erkent de cruciale rol van ondernemers in onze maatschappij en economie en viert hun moed, inzet en doorzettingsvermogen.

UNIZO West-Vlaanderen neemt de traditie voort om verschillende ondernemers te bezoeken, samen met West-Vlaamse politici. Vincent Kint van UNIZO benadrukt het belang van deze ontmoetingen: “Het is cruciaal dat beleidsmakers directe input krijgen van ondernemers om effectieve en relevante economische strategieën te ontwikkelen.”

Deze week hebben Maaike De Vreese (N-VA), Loes Vandromme (CD&V) en Vincent Van Quickenborne (Open VLD) al verschillende ondernemers bezocht. De nadruk ligt niet alleen op innovatie, maar ook op een breed scala aan onderwerpen die belangrijk zijn voor ondernemers en de politieke agenda van het komende jaar. Kint benadrukt dat zowel UNIZO West-Vlaanderen als de ondernemers de voorstellen en besluiten van de politiek nauwlettend zullen volgen.

Een belangrijk onderwerp dit jaar is de kloof in innovatie tussen kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) en grotere bedrijven. Volgens Eurostat lopen kmo’s achter op het gebied van innovatie. Ondanks dat driekwart van de kmo-ondernemers bereid is te investeren in innovatie, heeft slechts de helft daadwerkelijk stappen ondernomen om innovatieve producten of diensten te implementeren.

Om deze kloof te overbruggen, stelt UNIZO voor om innovatievouchers te introduceren in Vlaanderen, een systeem dat al succesvol is in Brussel. Deze vouchers zouden kmo’s helpen om toegang te krijgen tot externe kennis en expertise van onderzoeksinstellingen, hogescholen, universiteiten en onderzoekscentra. Hierdoor kunnen kmo’s bijvoorbeeld prototypes ontwikkelen of proof of concept-studies uitvoeren, wat essentieel is voor hun innovatieprocessen en uiteindelijk voor economische groei.

De Dag van de Ondernemer is een kans om de bijdrage van ondernemers aan de samenleving te erkennen en om te zorgen voor een vruchtbaar samenspel tussen de politiek en de bedrijfswereld, waarbij innovatie en ondernemerschap centraal staan.