15.9 C
Knokke-Heist

Damme bundelt krachten met Curando voor optimale ouderenzorg in De Stek

Het stadsbestuur van Damme en zorgorganisatie Curando hebben groen licht gekregen van de Vlaamse overheid om woonzorgvereniging De Stek op te richten. De samenwerking zal leiden tot een betere ouderenzorg voor de inwoners van Damme, met als doel het woonzorgcentrum en het lokaal dienstencentrum in Sijsele verder uit te breiden en te optimaliseren.

In het kader van het Damse meerjarenplan 2020-2025 heeft OCMW Damme aanzienlijk geïnvesteerd in de uitbreiding van de zorgsite in Sijsele. In 2014 opende woonzorgcentrum (WZC) De Stek haar deuren met 71 bedden, waarvan 7 voor kortverblijf. Binnen de nieuwe woonzorgvereniging zal het aantal bedden uitgebreid worden naar 92, om zo in te spelen op de demografische evolutie en de toenemende zorgbehoefte.

De ambitie van de samenwerking is om WZC De Stek nauw te verbinden met de buurt. Dit sluit perfect aan bij het lokaal dienstencentrum (LDC) De Brouwerij, dat onder meer beschikt over een open restaurant. Het LDC biedt een platform voor educatie, het werven van vrijwilligers en het laagdrempelig samenbrengen van buurtbewoners. Daarnaast vergemakkelijkt het centrum de overgang voor nieuwe bewoners naar het woonzorgcentrum.

Volgens burgemeester Joachim Coens willen beide partijen met deze samenwerking de bestaande kwaliteit waarborgen, de lokale eigenheid behouden en schaalvoordelen toevoegen. Dit betekent onder andere betere leveranciersvoorwaarden en een efficiëntere inzet en beheer van personeel. Curando, dat al assistentiewoningen beheert op de zorgsite, zal haar expertise inzetten bij de opstart van het LDC en de uitbreiding van het woonzorgcentrum.

De woonzorgvereniging zal de cliënt/bewoner centraal stellen en Curando zal verantwoordelijk zijn voor de exploitatie van zowel het WZC als het LDC. OCMW Damme draagt het bestaande woonzorgcentrum en de grond voor de uitbreiding in via een erfpachtovereenkomst. Het personeel behoudt de opgebouwde rechten en nieuwe medewerkers zullen door de woonzorgvereniging worden aangeworven.

Schepen voor zorg Filip Babylon benadrukt dat het lokale bestuur de regie voor het aansturen en coördineren van de zorg op hun grondgebied in handen houdt. Ze blijven de regisseur van het lokaal sociaal beleid en zullen verder bouwen aan de ontwikkeling van de zorgsite en de toegankelijkheid voor alle Dammenaars.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen