17.6 C
Knokke-Heist

Damme Ontvouwt Groene Oase: De Schellemolen Molenaarstuin Wordt een Rustpunt voor het Publiek

Als een stap in de richting van ‘onthaasting’ heeft de Provincie West-Vlaanderen de molenaarstuin van de Schellemolen in Damme openbaar gemaakt. Deze weelderige tuin, gelegen aan de Damse Vaart, is voorzien van nieuw meubilair en is nu een van de zeven rust- en picknickplekken langs de route.

De Schellemolen, een majestueuze molen gebouwd in 1867, staat als een levend monument op de plek waar een houten molen eeuwenlang heeft gestaan. “Dit rustpunt is ideaal voor ontmoeting en ontdekking. Het sluit perfect aan bij de visie ‘Damme geeft tijd’, waarin we ons richten op ontspanning,” zegt burgemeester Joachim Coens.

De molen werd in 1971 door de provincie West-Vlaanderen gekocht en na een uitgebreide restauratie in ere hersteld. De molen is sinds 1975 een beschermd monument en is nog altijd in bedrijf, met de wieken die ‘s zomers in de wind draaien. Er staan nieuwe restauratiewerken gepland voor later dit jaar.

Het provinciedomein Damse Vaart, dat onder de verantwoordelijkheid van de Provincie valt, strekt zich uit over 15 kilometer tussen Brugge en Sluis. Het gebied bevat de volledige linkeroever, inclusief de Noorweegse Kaai, Damse Vaart-West, en Damse Vaart-Noord.

Er zijn plannen om eind dit jaar een nieuw onthaalpunt voor het provinciedomein Damse Vaart te openen bij de Dam en het kruispunt met de Jules Van Praetstraat. “Deze legislatuur investeren we ruim 2.000.000 euro in het provinciedomein Damse Vaart,” zegt gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe. “Driekwart hiervan gaat naar het comfort van de gebruikers van het jaagpad en naar het onthaal van de bezoekers.”

Het jaagpad tussen de Dam en de Fortbekeweg is onlangs volledig herasfalteerd, met prioriteit voor fietscomfort, als onderdeel van het plan om het jaagpad te selecteren als fietssnelweg.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen