19.5 C
Knokke-Heist

Damse gezinnen boeken recordinvestering in zonnepanelen terwijl energieprijzen stijgen

In 2022 investeerden Damse gezinnen sterk in zonnepanelen, waarmee ze de top 10 van het hoogst bijgeplaatst vermogen per inwoner in Vlaanderen haalden. Volgens de energiekaart van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap werden er vorig jaar 1.405 kilowatt bijkomend vermogen geïnstalleerd bij 264 nieuwe installaties. Deze stijging was bijna 3 keer zo hoog als in 2021 en benaderde het recordjaar 2020.

“Veel Dammenaars begrepen dat investeren in eigen productie een remedie is tegen de hoge energieprijzen. Daarenboven dragen ze daarmee ook bij aan het alternatief voor energie van klassieke vervuilende elektriciteitscentrales,” aldus schepen voor milieubeleid Bart Desutter. Eind 2022 telde Damme 1.730 zonnepaneleninstallaties met een totaal vermogen van 9 megawatt.

Ook het stedelijke administratief centrum van Damme, uitgerust met 36 zonnepanelen van Beauvent, leverde een bijzonder rendement op in 2022 met 16.500 kWh of 1.300 kWh meer dan de verwachte gemiddelde productie. Het volledige jaargebruik van 4 gezinnen. De stad koopt de geproduceerde elektriciteit aan een voordelig tarief bij Beauvent, een West-Vlaamse coöperatie die investeert in hernieuwbare energie en in projecten voor energie-efficiëntie.

“Wie ondanks alles zelf geen zonnepanelen kan plaatsen, kan via coöperatieven zoals Beauvent toch van de zonnestroom genieten,” aldus Desutter. In 2021 grepen 53 Dammenaars hun kans om voor 250 euro te participeren in Beauvent. Ze delen zo in de winst die de coöperatie via haar projecten realiseert.

De Damse gemeenschap blijft daarmee vooroplopen in duurzame energie, terwijl ze ook nog eens flink bespaart op de energierekening.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen