HomeZwinregioZeebruggeDe "Askoy II" van wijlen Jacques Brel, wordt "varend erfgoed"

De “Askoy II” van wijlen Jacques Brel, wordt “varend erfgoed”

De Askoy II, een imposant zeiljacht dat ooit eigendom van Jacques Brel was, is bijna af. Nu de restauratie praktisch achter de rug is, wil minister Matthias Diependaele hem beschermen. “Het schip heeft zowel historische, industrieel-archeologische als sociaal-culturele waarden”, motiveert minister Diependaele zijn beslissing op Radio 2.

De Askoy II was in de jaren zestig het grootste zeiljacht in het land. De boot is vooral bekend als de boot van Jacques Brel. Hij kocht ze in 1974 van Hugo Van Kuyck. Brel leerde ermee zeilen, trok ermee naar de Markiezenarchipel in Frans-Polynesië en verkocht het schip in 1976. Maar het jacht lag meer dan tien jaar te verkommeren onder de zee in Nieuw-Zeeland. 

De broers Staf en Piet Wittevrongel uit Blankenberge lieten de boot opgraven en startten een ambitieus restauratieproject. Al 13 jaar zijn ze met een groep vrijwilligers aan het restaureren. De broers kenden Brel ook persoonlijk: “Hij bestelde zeilen bij ons, en we deelden samen de liefde voor de zee.”

Volgend jaar is de Askoy II zeilklaar.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers