Home Knokke-Heist Deelgemeente Knokke De "binnenduinen" van Knokke-Heist

De “binnenduinen” van Knokke-Heist

De Binnenduinen van Knokke-Heist, 25 hectare, vormen samen met de Zwinduinen, het Zwin en de aanpalende natuurgebieden in Nederland één samenhangend geheel van meer dan 750 hectare. De Binnenduinen maken deel uit van een duingebied van 160 hectare dat grotendeels bestemd is als natuurgebied en in privé-handen is.
De Binnenduinen hebben een rijke flora. In 2015-2016 werd het gebied geïnventariseerd en werden 419 soorten aangetroffen waaronder heel wat zeldzame soorten zoals bevertjes, bokkenorchis, grote tijm, … Het is een topgebied voor de boomkikker en kamsalamander in Vlaanderen. 
Het landschap dat wordt nagestreefd is een afwisseling van bos, graslanden, poelen en vochtige valleien. Op het vlak van fauna worden extra maatregelen genomen voor soorten zoals de Europees beschermde boomkikker, rugstreeppad, kamsalamander, nauwe korfslak, kleine zilverreiger, boomleeuwerik, kwak, wespendief, lepelaar en ooievaar.

De Binnenduinen zijn onderdeel van het Natura 2000 netwerk, de hoogste erkenning voor de natuur in Vlaanderen. 

De Binnenduinen ontstonden vanaf de Late Middeleeuwen tot het einde van de 18de eeuw langs de westelijke oever van de toenmalige inham van het Zwin. Dit door twee afsnoeringen van zandige strandvlakten door duingordels. Die afsnoeringen werden vervolledigd door indijkingen: Schapersdijk, Zoutedijkske en Nieuwe Hazegraspolderdijk.

Vanaf september 2018 wordt gestart met de uitvoering van beheermaatregelen om de duingraslanden en mosduinen te herstellen en de historische houtwallen te versterken. Ook worden poelen en een plas-draszone aangelegd.

Recreatiemogelijkheden:

- Advertisment -

Lees ook dit

Het Weer in Knokke-Heist en de zwinregio

Deze ochtend is het tijdelijk droog, maar nog voor de middag krijgen we opnieuw perioden met regen. De meeste neerslag valt 's avonds. Het...

2 jaar voorwaardelijk voor Zeebruggenaar met een kort lontje

Een veertiger uit onze buurgemeente Zeebrugge bijna dag op dag twee jaar geleden net gedaan met werken, toen hij het op een parking...

Recente reactie van onze lezers