vrijdag, mei 27, 2022
14 C
Knokke-Heist

De broedvogelweelde rond riet en plas

Weekend-nieuws

De Sophiapolder met zijn grote plassen en broedvogeleilanden is een van de ideaalste gebieden om in deze periode tal van waterbroedvogels waar te nemen, zowel eendachtigen als steltlopers. Een deel van de broedende weide- & watervogels, zoals Kievit, Wilde eend, hebben voor het ogenblik donsjongen, terwijl anderen nog de eieren aan het uitbroeden of zelfs pas beginnen broeden zijn. Vaste broedvogels in het gebied zijn Kok- en Zwartkopmeeuw, Brandgans, Kluut, Tureluur, Grutto, Kievit, Krakeend, Fuut. Ook vertoeven er enkele koppels van de prachtige, maar zeer zeldzame Geoorde fuut in het gebied. Deze laatste en de Fuut zijn in deze periode soms ook nog aan het baltsen.

En het is ook het begin van de doortrekperiode van de zwaluwen, die graag laag over het water op allerhande insekten jagen en wie weet arriveren zelfs reeds de eerste Oeverzwaluwen aan de kolonie bij de oeverzwaluwwand.

Uiteraard maken we ook kans op allerhande doortrekkende steltlopers, zoals Witgatje, Oeverloper, Groenpoot- en Zwarte ruiter, Kemphaan en de sierlijke Lepelaar.

Maar ook onder het waterwild maken we in dit gebied kans op zeldzame doortrekkers als de Zomertaling.  Bovendien is het de tweede helft van april tevens het gebied in onze regio waar we de meeste kans maken om de tegenwoordig uiterst zeldzame Zwarte stern op doortrek waar te nemen.  Voor deze soorten vingers kruisen dus.

Afspraak: zaterdag 23 april om 14:30 uur aan de hoek van het natuurgebied bij kruising Isabelladijk en Nieuwstraat Oostburg.

Praktisch: Voorinschrijving uiterlijk vòòr 22:00 uur de dag vòòr de wandeling via website www.natuurexploratie.be verplicht. Voor niet-leden voorafbetaling deelnameprijs door storting op rekening verplicht (zie info website). Verrekijker en eventueel loep aangeraden.

Organisatie: Natuurexploratie.

Gids: Patrick Demaecker – tel. 050/51.91.01 of 0475 407 929

Deelname: Gratis voor leden van Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin.  Kinderen onder de 12 jaar gratis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen