woensdag, mei 22, 2024
HomeHaven / ZeebruggeDe Dynamiek van de Haven: Een Diepgaande Blik op de 300.000 Scheepsbewegingen...

De Dynamiek van de Haven: Een Diepgaande Blik op de 300.000 Scheepsbewegingen in Antwerpen-Zeebrugge

Op een doorsnee dag in de bruisende havens van Antwerpen en Zeebrugge, navigeren maar liefst 828 schepen door de wateren, een ballet van binnenvaart- en zeeschepen. Hoofdverkeersleider Traffic, Willem Serré, geeft ons een exclusieve kijk in deze indrukwekkende cijfers.

In 2022 markeerden de havens van Antwerpen en Zeebrugge een ongekende activiteit met meer dan 300.000 scheepsbewegingen. Dit getal vertaalt zich naar gemiddeld 828 bewegingen per dag – een logistieke en coördinatieve krachttoer.

Willem Serré, de expert in het hart van deze bedrijvigheid, onthult dat 84% van deze bewegingen voor rekening komt van de binnenvaartschepen. Deze schepen, essentieel voor de distributie tussen verschillende terminals, vormen de ruggengraat van de havenlogistiek.

Echter, de zeeschepen – bestaande uit autoschepen, containerschepen en tankers – hoewel minder in aantal met 47.772 bewegingen (16% van het totaal), vereisen een intensievere planning. Tankers, vaak minder wendbaar in de dokken, vereisen bijvoorbeeld een dokloods en sleepboten voor navigatie, in tegenstelling tot de meer veelzijdige containerschepen.

Deze cijfers benadrukken niet alleen de complexiteit van de havenoperaties maar ook de cruciale rol van gespecialiseerd personeel en de uitgekiende infrastructuur. De havens van Antwerpen en Zeebrugge fungeren als een kloppend hart van de Belgische economie, waarbij elke beweging bijdraagt aan een groter geheel van internationale handel en lokale werkgelegenheid.

Het navigeren van 300.000 schepen in één jaar is geen kleine prestatie. Het is een getuigenis van de expertise, planning en toewijding van het havenpersoneel. Deze havens zijn niet alleen knooppunten van wereldhandel, maar ook van menselijke vindingrijkheid en samenwerking.