18 C
Knokke-Heist

De Filipijnen en België vieren 500 jaar samenwerking: een reis door de tijd

De Filipijnen en België/Vlaanderen herdenken hun 500 jaar durende samenwerking met een boeiende lezing over de rijke historische banden tussen de twee landen. Dit evenement, georganiseerd door Peter De Bruyn, belicht de opmerkelijke verhalen en de invloedrijke figuren die de twee naties door de eeuwen heen hebben verbonden.

Een halve eeuw geleden zette de Portugese ontdekkingsreiziger Ferdinand Magellaan voet aan wal op de Filipijnse eilanden, vergezeld door vijf Vlamingen in zijn vloot. Een van hen, Roeland Van Herregot, speelde een cruciale rol bij de ontdekking van de Straat van Magellaan en werd zo de eerste Vlaming die de wereld rondzeilde.

In 1846 publiceerde de Belgische consul Lannoy een boek over de Filipijnen en haar inwoners, waarbij hij de interesse van koning Leopold II wekte. Hoewel Leopold II de Filipijnen graag wilde koloniseren, moest hij uiteindelijk genoegen nemen met Congo als de Belgische kolonie.

De Antwerpse schrijver De Man bracht in 1875 mogelijk het eerste Belgische reisverslag over de Filipijnen uit. José Rizal, de nationale held van de Filipijnen, bracht in totaal 366 dagen door in België, waar hij in Gent zijn tweede boek, El Filibusterismo, publiceerde.

De Belgische missionarissen van Scheut en de zusters van de Jacht van Heverlee speelden vanaf 1907 een belangrijke rol in de kerstening en het onderwijs in de Filipijnen. In 1913 werd op de Wereldexpo in Gent een Filipijns dorp opgericht in de stijl van Oud-Vlaanderen.

Peter De Bruyn zal al deze fascinerende verhalen en meer delen tijdens zijn lezing op 2 mei 2023 om 14:30 uur in zaal “De Branding” aan de H. Hartlaan 6, 8300 Knokke Heist. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven bij secretaris Didier via 0475/25 20 34 of per e-mail op didier.bourgoy@telenet.be. De toegangsprijs bedraagt 8 euro voor leden en 15 euro voor niet-leden.

Mis deze unieke kans niet om meer te weten te komen over de diepgewortelde banden tussen de Filipijnen en België/Vlaanderen. Ontdek hoe deze samenwerking door de eeuwen heen stand heeft gehouden en wat de toekomst nog in petto heeft.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen