16.9 C
Knokke-Heist

De fusie tussen Frontline en Euronav afgeblazen na blokkade door Antwerpse redersfamilie Saverys

De geplande fusie tussen de Noorse reder Frontline en haar Antwerpse concurrent Euronav is afgeblazen na een succesvolle blokkade door de Antwerpse redersfamilie Saverys. De familie Saverys, stichtte Euronav maar verkocht het bedrijf later via de beurs. Echter, de familie bleef een belangrijke rol spelen in de rederij en bouwde een blokkeringsminderheid van 25% op in Euronav.

In een poging de fusie te voorkomen, investeerde de familie Saverys een bedrag van 620 miljoen euro in de aankoop van Euronav aandelen. Helaas voor de familie heeft de afgeblazen fusie geleid tot een verlies van 15% op de koers van Euronav en een verlies van 330 miljoen euro op hun investering. CMB-topman Alexander Saverys, een nazaat van Bernard Boel, had zich tegen de fusie gekeerd en had gepleit voor een koerswijziging naar vergroening van de rederij, met nadruk op waterstof en niet op fossiele brandstoffen. Hierdoor werd het juridisch voor Saverys mogelijk de fusie tussen beide vennootschappen te blokkeren.

De familie Saverys heeft een lange geschiedenis in de scheepvaart en is nauw verbonden met onze gemeente Knokke-Heist. Samen met de familie Cigrang richtten zij de drogebulkrederij Bocimar (Boel, CIgrang, MARitime) en Exmar (zeevervoer van vloeibaar gas) op. Bocimar beheert momenteel een vloot van 25 capesize-schepen, 8 post-panamaxen en 21 kleinere schepen (handymax en handysize). CMB, waarvan Saverys de gedelegeerd bestuurder is, beheert daarnaast ook ASL Aviation, dat 100 vliegtuigen beheert, en de scheepsmachinistenopleiding CMB Training.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen