Home Zwinregio Gemeente Sluis De gemeente Sluis en de georganiseerde misdaad

De gemeente Sluis en de georganiseerde misdaad

342

Van alle Zeeuwse gemeenten maakt de gemeente Sluis maar een kleine kans om in de greep van de georganiseerde misdaad te komen. Dat meldt RTL Nieuws, op basis van cijfers over criminelen, schulden en wapenhandel. De gemeente staat op plek 134 van de lijst met alle Nederlandse gemeenten.

RTL heeft samen met criminologen en experts op het gebied van ondermijning de kaart samengesteld. Daarbij zijn 20 indicatoren gekozen die iets zeggen over het risico op ondermijning. Bij ondermijning maken criminelen vaak misbruik van legale bedrijven om geld te verdienen. Voorbeelden zijn hennepplantages of drugalabs op industrieterreinen of in landbouwschuren, cocaïnetransporten via de havens, maar ook het witwassen van misdaadgeld via normale bedrijfjes, zoals een kapper of restaurant.

your alt tag'

Bij het onderzoek is onder meer gekeken naar het aantal inwoners in een gemeente dat wordt verdacht van een ondermijnend delict en het aantal jongeren in een gemeente dat een ‘hoog risico’ loopt om in de criminaliteit te belanden.

Hieruit blijkt dat in Vlissingen 1,8 procent van de inwoners wordt verdacht van een ondermijnend delict, zoals drugshandel. Met dat onderdeel staat de gemeente op plek 6. Daarnaast heeft Vlissingen, in vergelijking met andere gemeenten, veel kwetsbare jongeren, die kans lopen in de criminaliteit te komen, namelijk 7 procent. Daarmee staat Vlissingen op plek 9 in de landelijke lijst.

Op de ranglijst van meest ondermijningsgevoelige gemeenten staat Vlissingen op plek 20 (van de 352).

– Inwoners verdacht van ondermijnend delict: plek 6 (1,88%)
– Huishoudens met problematische schulden: plek 23 (9,2%)
– Hoogrisicojongeren: plek 9 (7,0%)
– Wapenhandel: plek 21 (16,5 zaken per 10.000 inwoners)
– Panden in bezit veroordeelde eigenaar: plek 27 (3,9%)

Bron: RTL Nieuws

Drie andere Zeeuwse gemeenten staan bij de bovenste zestig gemeenten op de Onderwereldkaart, dat zijn Terneuzen (38), Middelburg (54) en Goes (58). Veere staat het laagst van alle Zeeuwse gemeenten: op plek 343.

Posities Zeeuwse gemeenten op Onderwereldkaart

20. Vlissingen
38. Terneuzen
54. Middelburg
58. Goes
101. Noord-Beveland
131. Tholen
134. Sluis
159. Schouwen-Duiveland
178. Hulst
193. Reimerswaal
269. Borsele
300. Kapelle
343. Veere

Landelijk gezien komen veel Limburgse gemeenten terug op de kaart. Heerlen staat helemaal bovenaan, meteen gevolgd door Kerkrade. Rotterdam, Den Haag en Arnhem maken de top vijf compleet.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in