zondag, april 14, 2024
HomeDammeDe Golf van Verzet: Een Nieuwe Wending in de Strijd Tegen de...

De Golf van Verzet: Een Nieuwe Wending in de Strijd Tegen de bouwtycoon Paul Gheysens

De nieuwe (tweede) golf, het project krijgt nu uit onverwachte hoek tegenwind. De uitbreidingsplannen, die een aanzienlijk hotel, een uitgestrekt congrescentrum en ruime parkeergelegenheid omvatten, stuiten op verzet van de Damse burgemeester, Joachim Coens (CD&V), die de impact op de regio en haar natuurlijke schoonheid onderstreept.

Een Grootschalig Plan met Verreikende Gevolgen
Het ambitieuze project van bouwtycoon Paul Gheysens is bedoeld om Knokke-Heist te voorzien van een tweede golfdomein compleet met internationale allure. Dit initiatief, dat zich uitstrekt over 120 hectare achter het AZ Zeno ziekenhuis, beoogt niet alleen de golfsport te verrijken maar ook de toeristische aantrekkingskracht van de regio te vergroten. Ondanks de steun van de Gemeentebelangen, dat de noodzaak van uitbreiding gezien de populariteit van het bestaande domein erkent. Daarnaast groeit ook de bezorgdheid over de ecologische en sociale impact. De ecologische zijn zelfs nu al merkbaar dat bergen met Pfas vervuilde gronden die door Ghelamco niet worden aangepakt.

Ecologische en Sociale Zorgen Komen naar Voren
De plannen hebben reeds onder de nog vele te vervullen voorwaarden groen licht gekregen, ondanks de aanvankelijke weerstand van Vlaams minister voor Omgeving, Zuhal Demir. Echter, de weerstand neemt toe, nu ook de Raad voor Vergunningsbetwistingen zich buigt over de bedenkingen van natuurverenigingen en projectontwikkelaar Peter Taffeiren, die het project als “megalomaan” en schadelijk voor de polders beschrijven.

Een Stem van Bezorgdheid uit Damme
Joachim Coens, burgemeester van Damme, voegt een nieuwe dimensie toe aan het debat door de draagkracht van de regio en de gevolgen voor de polders te benadrukken. Hij vreest voor een toename in verstedelijking die zich van Knokke-Heist uitstrekt naar Damme en verder, een ontwikkeling die volgens hem en velen terecht ten koste gaat van de natuurlijke en landelijke charme van de regio.

Reacties en Vooruitzichten
Terwijl de burgemeester van Knokke-Heist, Jan Morbee, terughoudend reageert en benadrukt dat het dossier momenteel onder juridische beoordeling is, blijft de gemeenschap verdeeld. De uitkomst van deze strijd zal niet alleen de toekomstige ontwikkeling van Knokke-Heist beïnvloeden maar ook een precedent scheppen voor hoe Vlaanderen omgaat met grootschalige projecten die het natuurlijke landschap bedreigen. Met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen zullen alle partijen ook in dit dossier kleur moeten bekennen. Wil Knokke-Heist een tweede golf met of zonder de betonplannen van Paul Gheysens?

2 REACTIES

  1. “….beoogt niet alleen de golfsport te verrijken maar ook de toeristische aantrekkingskracht van de regio te vergroten”. Wat een bullshit !! Gheysens is enkel geïnteresseerd om nog wat miljoenen te cashen met zijn megalomaan gedoe. De natuur, het stukje resterend polderlandschap, fauna en flora, de toeristische aantrekkingskracht, het natuurlijk welzijn, de bijlomende vervuiling….’t zal hem worst wezen. Het is die geldwolf enkel om de poen te doen ! Demir, de kazakkendraaister, heeft hier onder meer grote schuld aan. Bovendien vrees ik dat het blijkbaar te laat is : in de Natiënlaan wordt er ter hoogte van de inrit naar het project een rotonde aangelegd. Op kosten van de gemeenschap?? Stoppen die handel !