Home Zeebrugge Zeebrugse Haven De haven van Zeebrugge weet zich sterk te houden in woelige tijden

De haven van Zeebrugge weet zich sterk te houden in woelige tijden

Hoewel de wereldwijde COVID-19-crisis duidelijk voelbaar is in bepaalde sectoren, blijft het globale cijfer in het derde kwartaal van 2020 positief. De groei in de totale haventrafiek is vooral te danken aan het stijgende containervolume en de forse toename in vaste en vloeibare bulk.    

De roll-on/roll-off trafiek in de haven van Zeebrugge krijgt het hard te verduren tijdens deze coronacrisis. De auto-industrie kent een terugval, waardoor het behandelen van nieuwe wagens in de haven van Zeebrugge 32,4 procent daalt. Dit cijfer weegt op de totale roro-trafieken. De sector eindigt na negen maanden op een verlies van 19,9 procent ten opzichte van vorig jaar. (totaal tonnage: 9.934.693) 

De containertrafiek kent een groei van 10,9 procent tot een totaal volume van 13.049.293 ton. Behalve een beperkt aantal deepsea annuleringen omwille van de COVID-19-crisis, is er geen verlies in de containersector. Zowel de deepsea diensten, de shortsea diensten als de estuaire vaart noteren groei, respectievelijk +65,7%, +22,9% en +58%. 

De vloeibare bulk stijgt met 42,1 procent tot 10.401.855 ton. Het aandeel LNG noteert nog steeds records: 86,8 procent groei in de voorbije negen maanden. (totaal volume LNG: 9.178.173 ton) 

Het stukgoed daalt met 31,1 procent tot 473.139 ton. De afgelopen jaren is er een graduele daling zichtbaar in het stukgoed. Dit heeft te maken met de switch in de verscheping van papierproducten, namelijk van stukgoed naar containers.

De vaste bulk stijgt met 33,5 procent tot 1.291.549 ton. Infrastructurele werken in de haven en in de regio drijven de volumes zand en grint op. (+34%) Ook de cijfers wat betreft het behandelen van veevoeders gaan sterk omhoog. (+68,5%) 

Het passagiersvervoer in de haven van Zeebrugge ligt nagenoeg stil omwille van de huidige restricties op reizen. We ontvingen na 11 maart geen enkel cruiseschip meer en ook op de ferryschepen is het aantal passagiers beperkt.  

Tom Hautekiet, CEO Port of Zeebrugge: “De meeste sectoren in Zeebrugge leveren goede resultaten ondanks de globale uitdagingen die COVID-19 met zich meebrengt. De autosector zal het de komende maanden nog steeds moeilijk hebben, waardoor we het verlies van het voorjaar vermoedelijk niet meer zullen kunnen goedmaken. We verwachten in het laatste kwartaal van 2020 wel nog een heropleving van de cijfers in de roro-trafieken omwille van de nakende Brexit en de stocks die vooraf nog zullen worden aangelegd in het Verenigd Koninkrijk.”   

FOTO: P. Henderyckx

- Advertisment -

Lees ook dit

Het Weer in Knokke-Heist en de Zwinregio

Vandaag zijn er 's ochtends nog enkele korte opklaringen, al snel wordt het betrokken maar het blijft droog tot de avond. Matig tot goed...

Geen reclame meer voor “Light ART”

Het festival “Light ART” start nu zaterdag. Dat is het moment waarop er voor de eerste keer weer shoppers naar onze gemeente zullen komen....

socialehulp@knokke-heist.be blijf dus niet zitten met je vraag

De coronacrisis treft ons hard. Jouw situatie is daardoor misschien veranderd. Misschien kan je al dan niet tijdelijk niet meer aan de slag? Of...

Sportoase Duinenwater weer open met protocol

De toelating om de activiteiten deels opnieuw te activeren kwam vroeger dan verwacht maar verheugt ons omdat het een erkenning is van de regering...

Recente reactie van onze lezers