spoedarts Emanuel Van Hoecke

De balans van afgelopen dagen was intriest voor de hulpdiensten die juist uit Covid crisis komen, schrijft spoedarts Emanuel Van Hoecke van AZ Zeno.

“Niet alleen negeerde men flagrant alle covid maatregelen; men lachte er ons doodleuk mee uit.
Arrogantie vierde hoogtij, (verbale) agressie was terug van weggeweest en respect voor ons werk zakte onder de 0%.

Het leek alsof men maar één doel voor ogen had met het bezoek aan de kust:
het innerlijke zwijn loslaten. Ze zopen zich te pletter en sloegen erop los. Tieners waarvan je hun bloedname in brand zou kunnen steken van de alcoholpercentages. Ouders nergens te zien of in even erbarmelijke staat.

Vandalisme en onveilig rijgedrag waren eerder de norm dan de uitzondering.
Fietsers vlogen je uit alle mogelijke punten van het ruimte-tijdscontinuüm tegemoet aan ongeziene en vooral ongecontroleerde snelheden; hun gedrag enkel te voorspellen met geavanceerde probabiliteitsberekeningen.

Fietspaden waren voor decoratie, regels waren onbestaande.

Zich gedragende als een feodale leenheer die op z’n tweewielig stalen ros de onderdanen op zijn pad aanmaande om plaats te maken, haastte de homo turisticus zich voort, zagende en klagende over het lef van mede verkeersdeelnemers. Het lef dat ze zich een bestaansrecht toe-eigenden. Baanrecht als een optimistje bij 10 beaufort richting spoedgevallen.

Want die kleine teen die hij al twee weken geleden gestoten had en laten nazien op een andere spoed begon na 15km fietsen wat pijn te doen. Je weet wel “Voor de zekerheid”… De ombudsdienst zal het geweten hebben. Hij had wel een uur moeten wachten, er was hem niémand iets te drinken komen aanbieden en er was niet eens “een scan” gebeurd.

Bij het vallen van de nacht ook weinig rust.

Als de innerlijke zwijnen uitgeteld en goed gemarineerd in de rosé te bed gaan. Is immers de beurt aan de biggen.

Op 24u tijd één verpleegkundige aangerand, een andere fysiek bedreigd door fils-à-papa die de opname van hun comateus gezopen vriend van 17 jaar eerder als een heldendaad zagen dan als schaamte. Ondergedrenkt in eigen lichaamssubstanties leek hij voor hen schijnbaar de nieuwe Messias van hun stam. Dit klaarblijkelijk ook voor hun achtergebleven jonge Squaws.
Die het noodzakelijk vonden hem berichtjes met foto’s van hun blote kont te sturen terwijl wij naarstig naar noodcontact gegevens van een ouder aan het zoeken waren op de gsm.

De arm der wet had het niet veel beter. Binnen de twee minuten twee patrouilles op spoed. Wij dankbaar, zij op scherp, de biggen aan het mekkeren. Schijnbaar valt een identiteitscontrole tegenwoordig ook onder de noemer “politiegeweld”. Het is goed te weten dat de thuisspelenden op elkaar kunnen rekenen.

Een kranige dame van 90 nam alles waar. “Jongen; is dat hier altijd zo? Ik kan wel even wachten, ik heb tijd.” zei ze terwijl ze vriendelijk een elleboogtikje gaf. De social distancing doorbrekende.
Dat liet ik haar maar toe. Ik had haar immers een half uur geleden het slechte nieuws moeten vertellen dat ze het eind van volgende maand niet meer zou halen.
Ze wou even praten over dat “eustanasie” maar ze wou best even wachten…

Tijd om erbij stil te staan was ons echter niet gegeven; aan de geluiden to horen moest ik eerst verzekeren dat onze 17-jarige Messias niet door z’n eigen braaksel de bejaarde dame voor zou zijn.
Hij was echter wakker, deed alsof hij sliep. Met een grimas tot achter de oren.

Het is echter verbazingwekkend hoe snel een Glasgow comaschaal kan verbeteren enkel maar bij het vermélden van een blaassonde. Dat zou eigenlijk in de handboeken moeten komen.

De ochtend komt, ik passeer de bakker en rij verder. Geen moed meer om 500m in de rij te wachten. Als dit de voorbode van het seizoen is… ”smeir dan mor al je kieten in”.

4 REACTIES

 1. Als ik dit lees krijg ik alvast koude rillingen. Bij de homo sapiens hebben sommige vermaledijden zich in snel tempo aangepast tot “HOMO IDIOTICUS”. Van wezens die vroeger honderdduizenden tot miljoenen jaren nodig hadden (volgens Charles Darwin) om zich aan te passen aan gewijzigde situaties is er nu één uitgelezen soort die dat fikst in enkele maanden, weken of soms dagen. Proficiat aan deze “Covidioten” maar hopelijk sterft deze nieuwe soort “mensaap” snel uit door hun eigen dwaasheid. Het is alleen jammer dat ze in hun ongeluk en stervensnood ook de verstandigen die zich wél weten te gedragen én al deze die het leed van vele zieke corona-patiënten hebben verzacht ook meesleuren.

 2. Wat moet die Dokter al veel, heel veel hebben beleefd/meegemaakt, weet dat de mensen , zeker op spoed weinig of niets MOGEN naar buiten brengen over wat ze op hun afdelingen mee maken…
  Hopelijk krijgt hij geen last met de directie door z’n gedurfd ‘spreken’… ik moedig de mensen op spoed aan zonder daarom de personen/patiënten bij naam te noemen meer naar buiten te treden over het wangedrag op hun dienst/afdeling.

  • Iemand moet tenslotte eens het voortouw nemen. Het zou wel érg zijn moest de spoedarts hiervoor gesanctioneerd worden !
   Het zou niet meer dan normaal zijn dergelijke onverlaten te laten opdraaien voor alle kosten .
   Nu betaalt de gemeenschap ( dus u en ik) de kosten van deze uitspattingen.

 3. Respect voor alle dokters en mensen van de spoed! Dit is ongehoord! Deze mensen die het wel heel bont maken, dienen eens enkele dagen schoon te maken op de spoed, mensen te begeleiden, verplicht enkele nachten op spoed te zijn, burgerdienst te doen of nog beter: legerdienst. Schandalig! Ik hoop dat deze mensen een gepaste straf krijgen en liefst iets anders dan een boete, want met geld los je deze wandaden niet op. Ik zie niet in waarom deze gerespecteerde arts problemen zou krijgen om dergelijk wangedrag in de kijker te stellen. Integendeel, zo’n klokkenluider mag op applaus onthaald worden. Hopelijk kon/kan de politie gepast optreden met correcte en doortastende maatregelen! Nultolerantie, ook voor anderen die alle mogelijke maatregelen i.v.m. corona aan hun laars lappen!

Comments are closed.