vrijdag, februari 23, 2024
HomeDammeDe Impact van Tournée Minérale op carnaval?

De Impact van Tournée Minérale op carnaval?

Februari markeert de terugkeer van Tournée Minérale, een initiatief dat mensen uitnodigt om de hele maand geen alcohol te drinken. Dit jaar vindt de achtste editie plaats, een periode die samenvalt met de grootste carnavalsvieringen in West-Vlaanderen, een tijd waarin de consumptie van alcohol traditioneel piekt. Al zal €3 voor een pint in de carnavalszone het alcoholverbruik misschien wel wat doen dalen. Terwijl duizenden niet carnavalisten de uitdaging aangaan om hun alcoholgebruik een pauze te geven, biedt dit ook een gelegenheid om de impact op alcoholgerelateerde inbreuken te evalueren, vooral onder automobilisten.

De Situatie in 2022

Volgens de laatst beschikbare gegevens van de politie werden in 2022 24.918 chauffeurs in heel België betrapt met een te hoog alcoholgehalte. In het bijzonder in Knokke-Heist, een populaire locatie binnen de provincie, werden 325 bestuurders betrapt. Deze cijfers benadrukken een voortdurend probleem met alcohol achter het stuur, waarbij bestuurders de toegestane limiet van 0,5 promille overschrijden, vaak al na het consumeren van twee standaardglazen alcohol.

Voorlopige Cijfers in 2023

In de eerste helft van 2023 lijkt de trend zich voort te zetten. In Knokke-Heist werden 159 inbreuken genoteerd, wat wijst op een potentieel vergelijkbaar jaarresultaat met 2022. Damme, een andere gemeente in de provincie, registreerde achttien inbreuken in dezelfde periode, wat mogelijk duidt op een daling ten opzichte van het voorgaande jaar. Over de hele provincie West-Vlaanderen werden 2.435 mensen betrapt op rijden onder invloed.

De Rol van Tournée Minérale

Tournée Minérale biedt een kans om bewustwording te creëren over de risico’s van alcoholconsumptie en het rijden onder invloed. Het initiatief moedigt niet alleen individuen aan om hun gezondheid te verbeteren door een maand lang geen alcohol te drinken, maar kan ook bijdragen aan een vermindering van alcoholgerelateerde inbreuken op de weg. De uitdaging ligt echter in het handhaven van deze positieve impact, vooral tijdens grote evenementen zoals carnaval, waar alcohol vaak rijkelijk vloeit.

Terwijl Tournée Minérale een belangrijke stap voorwaarts is in het bevorderen van een gezondere levensstijl en het verminderen van alcoholmisbruik, blijft de strijd tegen alcohol achter het stuur een belangrijk aandachtspunt. De voorlopige cijfers van 2023 in Knokke-Heist en Damme, samen met de provinciebrede statistieken, onderstrepen de noodzaak voor voortdurende inspanningen om bewustwording te vergroten en gedragsverandering te stimuleren. Het succes van initiatieven zoals Tournée Minérale in het terugdringen van alcoholinbreuken zal uiteindelijk afhangen van de bereidheid van individuen om hun drinkgewoontes te heroverwegen, niet alleen in februari maar het hele jaar door.