11.8 C
Knokke-Heist
your alt tag'

De IRONMAN® komt naar Knokke-Heist

IRONMAN kondigde vandaag zijn terugkeer naar België aan, met de IRONMAN® 70.3® Knokke-Heist, België, die zal plaatsvinden op 17 september 2023. Deze eerste editie van de IRONMAN 70.3 Knokke-Heist, België betekent dat het merk voor het eerst sinds 2012 terugkeert naar België, en zal de Zwintriatlon , een gevestigde waarde in Knokke-Heist, omtoveren tot een weekend vol triatlonfestiviteiten op het internationale toneel.

De actie gaat van start op zaterdag 16 september met de 5150® Knokke-Heist, een triatlon over de olympische afstand – perfect voor atleten die hun eerste stappen zetten in de sport, of voor diegenen die van een snelle en spannende wedstrijd houden. Op zondag zullen triatleten van over de hele wereld deelnemen aan de IRONMAN 70.3 Knokke-Heist, waarbij ze 1,9 km moeten zwemmen, 90 km moeten fietsen, en 21,1 km moeten lopen door West-Vlaanderen. Beide parcoursen lopen langs de stranden en weelderige groene landschappen van het natuurreservaat het Zwin en eindigen op het strand Heist.

“De triatloncultuur is nauw verweven met het DNA van onze gemeente”, zegt Piet De Groote, burgemeester van Knokke-Heist. “Knokke-Heist heeft de afgelopen jaren tal van korte en middellange triatlons, alsook leuke triatlonevenementen voor de jongere generatie georganiseerd. Het leek ons dus een logische stap om het evenement van IRONMAN 70.3 aan onze kalender toe te voegen. We kijken er erg naar uit om een bijzonder en memorabel evenement op poten te zetten, en kunnen niet wachten om in september volgend jaar de atleten in onze gemeente te verwelkomen.”

Atleten die deelnemen aan de IRONMAN 70.3 zullen de wedstrijddag aftrappen met 1,9 km zwemmen in het open water van de Noordzee, langs het strand Heist. De watertemperatuur in september is doorgaans koel maar aangenaam, en het parcours wordt afgeschermd door een dijk, wat bijdraagt aan kalm zwemwater. Het fietsparcours bestaat uit één lus en neemt de atleten mee langs het rustige groene platteland en de polders van Ramskapelle, Damme, Oostkerke, Hoeke en Sluis. De wegen zijn vlak en snel, ideaal dus om je persoonlijke record te verbeteren. Als afsluiter lopen de atleten 21,1 km langs de mooie Zeedijk, aangemoedigd door de inwoners van Knokke-Heist. Vervolgens keren ze terug naar het strand, waar de aankomst ligt.

“We zijn heel blij dat de wedstrijden van IRONMAN 70.3 na een paar jaar afwezigheid terugkeren naar

België”, zegt Thomas Veje Olsen, directeur van de IRONMAN Group in Europa, het MiddenOosten en Afrika. “We hadden Knokke-Heist al een tijdje op het oog wegens zijn groeiende triatloncultuur, mooie kust en internationale verbindingen in de buurt. België heeft een solide triatloncultuur en mag met trots zeggen dat ze al meerdere IRONMAN-kampioenen voortgebracht heeft.

De bekendste zijn voormalige IRONMAN-wereldkampioenen Frederik Van Lierde en Luc Van Lierde, en Marino Vanhoenacker, Bart Aernouts en Tine Deckers die ook titels op Europees en wereldniveau behaald hebben.”

Knokke-Heist is de groenste gemeente langs de Belgische kust. Meer dan een kwart van de gemeente bestaat uit recreatiegebied of ongerept bosland – allemaal gemakkelijk te bereiken met de fiets. De elf kilometer lange Zeedijk verbindt het Zwin met de baai van Heist, net zoals de Lichtenlijn de kleinere natuurparken van Knokke-Heist verbindt met het hinterland van Brugge. Knokke-Heist kan bogen op diverse culinaire hoogstandjes en staat dan ook bekend als een paradijs voor fijnproevers. Het organiseert ieder jaar tal van culturele evenementen en beschikt over eersteklas winkeladresjes voor de shopliefhebbers.

Frederik Van Lierde, professionele Belgische triatleet en IRONMAN-wereldkampioen in 2013, reageerde alvast zo: “Knokke-Heist, een iconische plek voor triatlon in België! Een prachtige setting langs de Belgische kust en een parcours waar niet de hoogtemeters, maar wel de wind het verschil maakt. Ik won in 2010 en 2012 op een gelijkaardig parcours, en het was de perfecte voorbereiding voor het IRONMAN-wereldkampioenschap in Kailua-Kona, Hawaï.”

IRONMAN 70.3 Knokke-Heist biedt kwalificatieplaatsen voor het VinFast IRONMAN® 70.3® Wereldkampioenschap van 2024, dat op 14 en 15 december 2024 zal plaatsvinden in Taupo, NieuwZeeland.

Meer     informatie         over     IRONMAN        70.3     Knokke-Heist,   België   is          te vinden op http://www.ironman.com/im703-knokke-heist

5 REACTIES

 1. Heel jammer dat de Zwintriathlon welke jaren gezamelijk in Sluis en Knokke werd gehouden nu een Ironman festijn moet worden wat enkel nog Knokse gebeurtenis zal zijn in de toekomst zonder sportieve prestaties in Gemeente Sluis.

  Heel jammer dat jullie voor de grote commercie gaan om te stoefen met de naam Ironman.

 2. Wat ik mij afvraag, en nergens te lezen is, hoeveel gans dat gebeuren weeral eens kost aan de gemeente en hoeveel mensen er weeral eens zullen gegijzeld worden tijdens deze elite Iron-Man? Ik zou dat graag eens weten welke (zeer grote) hap uit onze begroting in Knokke-Heist weer zal verdwijnen, maar dan ook ALLE kosten. Dhr Morbee zal dat zeker weten, maar natuurlijk wijselijk verzwijgen.

  • “Dhr Morbee zal dat zeker weten, maar natuurlijk wijselijk verzwijgen.”

   Een ding is zeker, op het moment dat de prijzen voor daadkracht zouden worden uitgedeeld, zou Morbee nergens te bespeuren zijn, logisch want die kwam toch niet in aanmerking en dat waarschijnlijk nog verschillende decennia …
   Voor de prijzen van “burger aan het lijntje” houden, zou die wel helemaal vooraan staan, hoewel het een bitter gevecht voor de eerste plaats zou zijn met de rest van de GBL-kliek …

   Het enige van daadkracht die de GBL-kliek tot nu al heeft getoond, is op de foto staan met een glaasje champagne met de vastgoedfantasten en als er ergens eens een diamanten bruiloft is geweest. Ook onder de GBL-kliek zijn er fantasten, een of ander schepen stelde ooit eens dat men speciaal van Engeland op sterrenrestaurant zou komen naar Knokke-Heist per helikopter … In Engeland zijn er geen sterrenrestaurants dan? De schepen van een tijd terug, die helemaal de hoofdvogel heeft afgeschoten, was dat gedoe met een vos op een rondtoerende wagen om de meeuwen af te schrikken … Stelt u zich eens voor dat we de lokale politiekers aan een IQ-test zouden onderwerpen, dat zou pas lachen worden!

   Ook niet vergeten dat de GBL-kliek allergisch is aan de volgende begrippen: “referendum”, “open debatcultuur”, “vrije meningsuiting”, “directe democratie”, … was dat wel het geval geweest dan was de bevolking van Knokke-Heist meerbepaald Heist via referendum bevraagd geweest over die bunker in de hoogte op het Heldenplein. Verwacht men soms een invasie van uit zee? Uitkijktoren en beton zijn er al, nu nog de schietgaten!

 3. misschien eens tijd voor het executeur-testamentair gemeentebestuur om te kijken om dezelfde bedragen die ze investeren in een of een paar daags evenementen (denk hier bij de zoute grand prix of knokke hippicque of de komende triatlon) en we spreken hierbij gemakkelijk over honderdduizenden euro’s publiek / belastingsgeld voor private organisaties… misschien diverteren naar het enig echte waar we jaarrond kunnen van genieten : de natuur in onze omgeving… omgevende gemeenten geven tegenwoordig massive aankoopsubsidies aan terreinbeherende organisaties om bestaande natuur aan te kopen en te beheren, stadsbesturen van Brugge, Oostende, Damme en andere vergoeden oa Natuurpunt voor hun engagement en aankoop van kwetsbare natuur in hun gemeente – Oostende gaat zelfs jaren achteruit om de schulden van de locale afdeling te helpen.. een ideetje voor een gemeente die zich zo graag als ecologisch en natuurminded wil profileren?

 4. Surtout Zoute GP , niks maar dan ook niks is nog gratis aan dit evenement , zal ondertussen wel al self supporting zijn na al die jaren !

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen