15 C
Knokke-Heist

De Jacht op de Voortvluchtige Ramkraker

De roemruchte ramkraak op de Philipp Plein-winkel in de Kustlaan tijdens de zomer van 2018, waarbij de dieven er vandoor gingen met een buit van bijna 65.000 euro aan luxueuze kleding, hield heel onze gemeente in zijn greep. Na vijf jaar intensieve speurtochten lijkt de zaak tot een einde te komen. Marian N., de laatste verdachte, zit eindelijk achter de tralies.

Diep in de nacht van 16 op 17 juli 2018 schrokken de inwoners van Knokke-Heist wakker door het kabaal van een betonblok dat door de etalageruit van de Philipp Plein-winkel vloog. Wat volgde was een adembenemende achtervolging van de politie, eindigend in Oost-Vlaams Sint-Laureins, waar de dieven tot stilstand kwamen door een klapband. Twee van de drie verdachten, Roemenen Vasile-Anton B. en Adrian G., werden meteen ingerekend en later veroordeeld tot drie jaar cel. Hun medeplichtige, echter, wist te ontkomen.

Het mysterie rond de identiteit van de derde ramkraker bleef onopgelost tot onlangs. Na grondig onderzoek wezen zowel de chauffeur die de verdachte had opgehaald als medeplichtige Vasile-Anton B., Marian N. (41) aan als de voortvluchtige dief. Marian, een Roemeen met een uitgebreid strafblad, zit nu in de Brugse gevangenis na zijn recente arrestatie in het buitenland.

Desalniettemin betwist zijn advocaat Bram Elyn deze beschuldigingen. Hij beweert dat de autoriteiten de verkeerde Marian hebben vastgezet. De verdediging haalt aan dat de naam die door de medeverdachten werd genoemd, ‘Marian Andrei’, niet overeenkomt met die van zijn cliënt. Daarnaast zou DNA van zes personen in de vluchtauto zijn gevonden, waarmee het bewijs tegen Marian verder wordt ondermijnd.

De verdediging beweert ook dat Marian op de dag van de kraak in België was om zijn vrouw te bedriegen met zijn minnares in Antwerpen. Volgens Elyn was de belastende verklaring van de chauffeur slechts een daad van wraak nadat Marian een ontmoeting met een bekende pooier had afgewezen.

De vraag blijft: heeft de politie na al die jaren inderdaad de juiste man gevangen, of heeft een onschuldige man de prijs betaald voor een misdaad die hij niet heeft begaan? Deze onzekerheid hangt zwaar boven de zaak. Het oordeel van de rechtbank op 22 juni zal ongetwijfeld een schokgolf door het land sturen, ongeacht de uitslag.

Het lot van Marian N. blijft vooralsnog ongewis. De zaak is nog niet gesloten…

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen