donderdag, april 18, 2024
HomeKnokke-HeistDe filosofie van verandering met Alexandra Van Laeken

De filosofie van verandering met Alexandra Van Laeken

Op donderdag 22 februari 2024 verwelkomen we Alexandra Van Laeken voor een diepgaande lezing over de filosofie van verandering, gebaseerd op de inzichten van de Franse filosoof Alain Badiou. Tussen 10.15 en 16 uur zal Van Laeken ons meenemen op een boeiende reis door de concepten van liefde, kunst, politiek en wetenschap, en hoe deze de sleutel kunnen zijn tot ware transformatie in een tijdperk waarin het nihilisme en het ‘democratisch materialisme’ lijken te overheersen.

De Crisis van het Hedendaags Nihilisme

In het licht van de hedendaagse samenlevingscrisis, waar de overheersende leuze lijkt te zijn ’there’s no alternative’, daagt Alexandra Van Laeken ons uit om verder te kijken dan de comfortabele status quo. Ze belicht hoe de hedendaagse samenleving, verstrikt in een web van nihilisme, de potentie van ware verandering negeert en daarmee de intrinsieke waarde van liefde, kunst, politiek en wetenschappen ontkent.

Filosofie van het Evenement

Van Laeken introduceert ons aan Badiou’s ‘filosofie van het evenement’, een concept dat de essentie van verandering onderzoekt. Ze stelt kritische vragen zoals: Hoe kan echte verandering plaatsvinden? Wat zijn de voorwaarden voor deze mogelijkheid? En welke impact kan het hebben? Deze filosofie biedt een hoopvol perspectief: ‘Yes, there is an alternative’. De sleutel tot deze alternatieve weg ligt in het erkennen en omarmen van de gebeurtenissen die ware liefde, kunst, politiek en wetenschap met zich meebrengen.

Een Uitnodiging tot Dialoog

De lezing biedt niet alleen een diepgaande analyse van Badiou’s filosofie, maar nodigt de deelnemers ook uit tot een dialoog over de mogelijkheid van verandering in hun eigen leven en in de samenleving. Met een toegangsprijs van €25 staat de deur open voor iedereen die geïnteresseerd is in het verkennen van deze filosofische inzichten en de praktische toepassingen ervan.

Alexandra Van Laeken's lezing is meer dan een academische verhandeling; het is een oproep tot actie, een uitnodiging om de mogelijkheden van verandering te omarmen en de wereld met nieuwe ogen te bekijken. In een tijd waarin de uitdagingen groot lijken en de hoop soms ver te zoeken is, biedt deze bijeenkomst een broodnodige ruimte voor reflectie, inspiratie en, bovenal, voor het vinden van alternatieven die de wereld kunnen veranderen.