dinsdag, april 16, 2024
HomeKnokke-HeistDe Lokale Strijd Tegen de Aziatische Hoornaar

De Lokale Strijd Tegen de Aziatische Hoornaar

De Aziatische hoornaar, een niet-inheemse indringer, bedreigt onze lokale biodiversiteit. Dit voorjaar ontwaken de koninginnen van deze soort uit hun winterslaap, klaar om nieuwe nesten te vormen die een gevaar vormen voor onze inheemse bijen en andere insecten.

Maar er is hoop. De gemeente heeft een initiatief gelanceerd om deze dreiging het hoofd te bieden. Van maart tot april worden er speciale vallen opgezet, ontworpen om de Aziatische hoornaar selectief te lokken en te vangen. Meer dan 100 vallen, voorbereid door onze toegewijde imkers, zullen verspreid worden over de gemeente.

Wat maakt dit initiatief uniek? De betrokkenheid van u, onze inwoners en bezoekers. Het gemeentebestuur roept vrijwilligers op om in hun eigen tuin een val te plaatsen en te beheren. De verantwoordelijkheden omvatten dagelijkse controle van de val, humane euthanasie van gevangen hoornaars, en het bijhouden van gegevens voor onderzoek.

De veiligheid is gegarandeerd. Direct contact met levende hoornaars is onwaarschijnlijk. Bovendien wordt de lokstof – een mengsel van suikerwater, donkerbruin bier en zoete witte wijn – door de gemeente verstrekt.

Dit is meer dan een ecologische missie; het is een kans voor de gemeenschap om samen te komen, bij te dragen aan het behoud van onze natuurlijke habitat, en te leren over het belang van biodiversiteit. Voel jij je geroepen om deel uit te maken van deze beweging? Neem dan contact op met het gemeentebestuur en draag je steentje bij aan deze cruciale inspanning.

Samen kunnen we een verschil maken. Sluit je aan bij ons in de strijd tegen de Aziatische hoornaar en deel jouw ervaringen en gedachten op sociale media. Laat ons samen deze uitdaging aangaan en ons milieu beschermen. Jouw actie kan een golf van bewustzijn en betrokkenheid creëren. Laat van je horen, laat ons samenwerken!