HomeKnokke-HeistDe maatjes zijn er weer

De maatjes zijn er weer

Het maatjesseizoen is gisteren officieel weer gestart. Dit was onder andere te merken bij Dino’s, Vishandel Depaepe en in Den Oosthoek. Vooraleer de maatjes terecht komen in onze winkelrekken, leggen ze een volledig parcours af. “Jaarlijks gaan de Noorse vissers begin mei op zee voor de eerste vangst van het seizoen. Alle maatjes voor een heel seizoen worden op 6 weken tijd gevangen. De maatjes die voor vandaag in de winkel lagen, waren dus nog de vangst van 2020”, vertelt Caroline De Rue.

De verse maatjes in onze supermarkten worden gevangen in Noorwegen en in fabrieken in Denemarken verwerkt. Dit jaar werd de vangst bemoeilijkt door een sterke wind in de Noordelijke gebieden van de oceaan. Hierdoor zijn de scholen van haringen een stuk meer verspreid en hebben vissers slechts kleine vangsten. 

Daarnaast strooide ook de komst van de Brexit heel wat roet in het eten.  Zo hebben de Noorse vissers geen overeenkomst met het Verenigd Koninkrijk om te vissen in Engelse wateren. Hierdoor trachten veel Noren het noordzeequotum vroegtijdig te bereiken. De haring zwemt in het begin van mei namelijk nog meer noordelijk, waardoor Noorse vissers geen haring meer kunnen en mogen vangen. 

“Ondanks de lastige vangst zijn de maatjes heel erg lekker en liggen ze aan mooie prijzen bij de diverse vishandelaren van Knokke-Heist en Zeebrugge. Het best haal je de maatjes voor het opeten uit de frigo zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen, dan zijn ze het lekkerst”, geeft Caroline De Reu mee. 

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers