vrijdag, februari 23, 2024
HomeKnokke-HeistTransparantie en Vernieuwing in Knokke-Heist uit de startblokken

Transparantie en Vernieuwing in Knokke-Heist uit de startblokken

De recente ontwikkelingen in Knokke-Heist onder het leiderschap van burgemeester Jan Morbee markeren een belangrijke verschuiving in het gemeentebeleid, vooral na het vertrek van voormalig burgemeester Piet De Groote. Er is een hernieuwde focus op transparantie en rechtvaardigheid, vooral in de omgang met bouwpromotoren.

Burgemeester Morbee’s benadering om de invloed van bouwpromotoren te beperken, wijst alvast op een streven naar een meer gecontroleerd en rechtvaardig bestuur, in lijn met de auditresultaten die de noodzaak tot verandering in de gemeente aantoonden. Zijn nadruk op “een heldere en eerlijke aanpak” en de eis dat iedereen, inclusief bouwpromotoren, zich aan de regels houdt, is een belangrijke stap voor gelijkheid en integriteit in het bestuur.

Het nieuwe beleid, gericht op het reguleren van bouwprojecten, streeft niet alleen naar het behoud van de fysieke schoonheid en leefbaarheid van Knokke-Heist, maar ook naar duurzaamheid voor toekomstige generaties. Dit is essentieel voor een gemeente bekend om zijn kustlijn en gemeenschapsleven.

Opmerkelijk is de positieve reactie van bouwpromotoren op deze nieuwe regelgeving, wat suggereert dat Morbee’s aanpak voordelig is voor zowel de gemeenschap als de bouwsector, door vooral duidelijkheid en gelijkheid te bieden. “Iedereen weet nu waar zich aan te houden. De tijden van ons kent ons is voorbij en maar goed ook”, klinkt het alvast positief bij een promotor.

Daarnaast heeft de gemeenteraad, op voorstel van burgemeester Morbee en het schepencollege, donderdagavond ook besloten toe te treden tot de welzijnsvereniging “Audio”, gespecialiseerd in interne audit bij lokale besturen. Dit duidt op een professionalisering van de organisatiebeheersing binnen Knokke-Heist. Het nieuw opgerichte audit-comité zal de rapporten opvolgen en prioriteiten stellen voor thema-audits, wat de transparantie en integriteit van het bestuur ten goede komt. Volgens N-VA fractieleider Cathy Coudyser is het nu inderdaad tijd om de nodige lessen te trekken.

De geplande evaluatie in februari met binnenlandse zaken en de Gouverneur zal een belangrijk moment zijn om de effectiviteit van deze veranderingen te beoordelen. Dit zal uitwijzen of de nieuwe maatregelen bijdragen aan het creëren van een duurzame en leefbare omgeving in Knokke-Heist.

Tot slot benadrukt de belofte van burgemeester Morbee om integriteit en transparantie te handhaven, de inzet van het huidige bestuur voor een rechtvaardig beleid waarbij iedereen gelijk is voor de wet. Dit belooft veel goeds voor de toekomstige ontwikkeling van Knokke-Heist. Waarvan we snel resultaten hopen te zien!