vrijdag, augustus 19, 2022
20.5 C
Knokke-Heist

De nieuwe maatjes zijn toegekomen in Knokke-Heist

De nieuwe maatjes of Hollandse Nieuwe zijn toegekomen in Knokke-Heist we stuurden er onze cameraploeg van KneistiTV met Erik en Yvan op af. Maar ook onze fotograaf Alain Donvez (foto’s in de loop van de dag hier).

Hollandse nieuwe of nieuwe maatjes is haring die vóór de paartijd tussen half mei en half juli wordt gevangen en van begin juni tot en met augustus mag verkocht worden. Na augustus mag haring niet meer onder de naam Hollandse Nieuwe worden verkocht.

Maatjesharingen zijn vissen die nog geen hom of kuit gevormd hebben. Tussen de 3-7 jaar is de haring geslachtsrijp. Nadat de haring zijn hom of kuit heeft achter gelaten blijft er een mager, dun visje over, omdat al het vet is verbruikt voor het nageslacht. De haring gaat zich weer op krachten eten op de voedselgronden, om in het voorjaar weer een lekker vet maatje te zijn. Hollandse Nieuwe is dus geen jonge haring, maar haring die zich bij wijze van spreken ‘vernieuwd’ heeft.

Een maatjesharing bevat minstens 16 procent vet, maar 22 procent en meer is geen uitzondering. Het vet van de haring bestaat vooral uit onverzadigde, omega-3 vetzuren. Deze vetzuren verlagen het cholesterolgehalte in het bloed en verlagen het risico op hart- en vaatziekten. Maar het blijft natuurlijk wel vet: Per 100 gram levert een maatjesharing ongeveer 222 kcal/932 kJ.
Daarnaast is haring ook rijk aan hoogwaardige eiwitten en bevat het een hele reeks vitamines: A1, B1, B2, B6, B12, C, D en E.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen