vrijdag, april 19, 2024
HomeKnokke-HeistDe nieuwe portefeuilles op het Kneistse stadhuis

De nieuwe portefeuilles op het Kneistse stadhuis

Het was geen alledaags tafereel tijdens de afgelopen gemeenteraad in het Sociaal Huis. Onder het toeziend oog van burgemeester Jan Morbee en de rest van de raadsleden, legde Philippe Vlietinck opnieuw de eed af als schepen. Zo neemt hij vanaf nu ook daadwerkelijk de fakkel over van Anthony Wittesaele, die wegens gezondheidsproblemen een stapje terug moet doen. Deze ceremonie markeert Vlietincks terugkeer in een rol die hem niet onbekend is. Sinds 2007 is hij een vaste waarde in de gemeenteraad en heeft hij tussen 2017 en 2021 al eens geschitterd als schepen, met een portfolio zo divers als openbare werken, mobiliteit en ICT. Zijn politieke reis, die al in 1995 begon als OCMW-raadslid, kent dus een nieuw hoofdstuk.

De dag na zijn aanstelling, op een zonnige vrijdag in maart, schoof Vlietinck ook weer aan bij het college van burgemeester en schepenen. Daar werd druk overlegd over wie wat op zijn bordje krijgt. Het resultaat is een verdeling van verantwoordelijkheden die zo gevarieerd is als het menu van een fusionrestaurant.

De verdeling van de kaarten

Burgemeester Jan Morbee (GBL) houdt het roer stevig in handen met thema’s als communicatie, burgerzaken, en veiligheid. Ondertussen mag Vlietinck zich uitleven in toerisme & marketing, en zelfs de grensoverschrijdende samenwerking op zich nemen. Denk je nu: “Grensoverschrijdende samenwerking, klinkt dat niet als een internationale spionagemissie?” Wel, in het gemeentehuis betekent dat waarschijnlijk iets minder James Bond en iets meer bureaublad-diplomatie, maar hey, een mens mag dromen, toch?

Astrid Mestdach (GBL) gaat cultuur en stedenbouw verkennen, terwijl Bert De Brabandere (CD&V) zich in het digitale tijdperk waagt met ICT, personeel en onderwijs. Antoine Geerinckx (GBL) waakt over stads- en buurtonderhoud en Nick Wenmaekers (GBL) neemt welzijn voor zijn rekening, samen met een waslijst aan andere sociale thema’s.

Sport en financiën zijn het speelveld van Tine Gobert (GBL), en Philip Van Eeghem (GBL) trekt naar het platteland met landbouw & visserij onder zijn hoede, niet te vergeten het eeuwige debat rond parkeren en mobiliteit.

Het lijkt wel of het schepencollege zijn eigen mini-regering heeft gevormd met voor elk wat wils. Maar met zo’n diverse mix van verantwoordelijkheden, hoe zorgen ze ervoor dat het schip niet enkel vaart houdt, maar ook de juiste koers vaart? Misschien is het hun geheim ingrediënt: eindelijk een echte samenwerking. Of misschien is het gewoon de kunst van het lokaal bestuur, waar elke dag een nieuw avontuur is.

Hoe dan ook, Philippe Vlietinck (GBL) en co staan klaar om de uitdagingen van onze gemeente te pakken. En wie weet, misschien wordt deze termijn wel zijn meest memorabele.