zaterdag, april 20, 2024
HomeKnokke-HeistDe Onderwater Tijdbom voor onze kust: Een Plan in de Maak

De Onderwater Tijdbom voor onze kust: Een Plan in de Maak

Stel je voor, een rustige dag aan het strand van Knokke-Heist, zon, zee, en… een oude munitiestortplaats vol Eerste Wereldoorlog explosieven op een steenworp afstand onder de golven. Ja, je leest het goed. Het klinkt als de plot van een spannende thriller, maar het is de realiteit voor de inwoners en bezoekers van onze badplaats. En laat me je vertellen, de overheid heeft eindelijk besloten dat het tijd is voor actie.

Dus, wat is het plan? Na een reeks van “oepsie-daisies” met achtergelaten munitie door het Duitse leger na WWI, ligt er nu een hele berg explosief spul op de bodem van de Noordzee, net buiten Knokke-Heist. Fast forward naar vandaag, en een werkgroep is druk bezig met het uitbroeden van een Bijzonder Nood- en Interventieplan voor deze onderwatermijnenveld, zo blijkt uit de koker van gouverneur Carl Decaluwé.

“Kijk, we hebben al een plan voor alle mogelijke narigheid op de Noordzee, maar dit is een speciaaltje,” legt provincieraadslid Kurt Himpe (N-VA) uit. “We hebben richtlijnen nodig voor als het écht misgaat bij die oude bommenwinkel.”

En wanneer kunnen we dit Hollywood-waardige scenario van een plan verwachten? Begin 2025 moet dit meesterwerk op papier staan. Maar, zoals met alle goede dingen, het wachten zal het waard zijn.

Wat betreft de huidige staat van zaken? Volgens de laatste roddels, oftewel een onderzoek uit 2022, is er niet veel veranderd sinds 2013. De bommen liggen nog steeds knus onder een dekentje van sediment, dat blijkbaar dient als een soort natuurlijke bescherming. Maar laat je niet misleiden, het blijft een tikkende tijdbom.

Dus, terwijl we wachten op het plan dat ons moet beschermen tegen potentieel exploderende historie, laten we hopen dat die oude oorlogstrofeeën blijven liggen waar ze liggen, netjes onder hun zanddeken, dromend van de dagen dat ze nog deel uitmaakten van wereldgeschiedenis in plaats van een zeebodemrisico.