zaterdag, juli 2, 2022
12.7 C
Knokke-Heist

De overgang naar de nieuwe Mijn VerbouwPremie

Op 1 juli en op 1 oktober 2022 verandert er heel wat voor de energie- en verbouwpremies in Vlaanderen. Wat moet je weten over de overgang naar de nieuwe Mijn Verbouwpremie?

De renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen en verschillende energiepremies van Fluvius gaan vanaf 1 juli 2022 op in de nieuwe Mijn VerbouwPremie. Vanaf 1 oktober 2022 kan je deze nieuwe Mijn VerbouwPremie aanvragen.

In deze handige nieuwe folder lees je het belangrijkste dat je moet weten over Mijn VerbouwPremie.

 

Tijdelijk geen premie-aanvragen mogelijk

Voor een vlotte overgang, zal er een tijdelijke sluiting zijn van de huidige premieloketten die vanaf 1 oktober overgaan in Mijn VerbouwPremie.

Dit betekent:

  • Tot en met 30 juni 2022 kan je de renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen en de energiepremies van Fluvius online of op papier aanvragen volgens de huidige voorwaarden.
  • Vanaf 1 juli 2022 tot en met 30 september 2022 kan je geen premies meer aanvragen voor categorieën van werken die onderdeel zijn van Mijn VerbouwPremie.
  • Vanaf 1 oktober 2022 kan je Mijn VerbouwPremie online aanvragen.

 

Welke premies zal je tijdelijk niet kunnen aanvragen?

Het premieloket van Fluvius, zowel op papier als digitaal, zal sluiten vanaf 1 juli 2022 voor volgende aanvragen:

•premie dakisolatie
•premie muurisolatie
•premie vloerisolatie
•premie hoogrendementsglas
•premie warmtepomp (behalve hybride warmtepomp)
•premie zonneboiler
•premie warmtepompboiler.

Andere premies (zoals de EPC-labelpremie, de premie voor zonnepanelen, de premie voor een hybride warmtepomp en de premie voor sturing van elektrische warmte) kan je na 1 juli 2022 nog altijd bij Fluvius aanvragen. De energiepremie van Fluvius voor een condensatieketel voor beschermde afnemers verdwijnt helemaal op 1 juli 2022.

Het premieloket van de renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen sluit ook op 1 juli 2022, behalve voor condensatieketels op gas voor eigenaar-bewoners met een laag inkomen en voor verhuurders via een sociaal verhuurkantoor. Tot en met 30 juni 2022 kan je de oude renovatiepremie nog aanvragen (eerste of tweede schijf van de aanvraagprocedure) volgens de huidige voorwaarden.

Aanvragen op papier kunnen niet meer in Mijn VerbouwPremie. Als je dus nog een papieren aanvraag wil indienen, zal dit voor 1 juli 2022 moeten gebeuren.

 

Oud of nieuw premiesysteem?

Wil je nog een premie aanvragen aan de huidige voorwaarden bij Fluvius en/of de renovatiepremie, doe dit dan zo snel mogelijk, want na 30 juni 2022 is dit niet meer mogelijk.

In veel gevallen zal het echter interessanter zijn om te wachten met een premieaanvraag op de opening van het nieuwe digitale aanvraagloket van Mijn VerbouwPremie op 1 oktober 2022. Zeker voor eigenaar-bewoners met een laag of gemiddeld inkomen, die momenteel in aanmerking komen voor de renovatiepremie, kan dit een hogere premie opleveren.

Je hoeft niet te wachten met uitvoering van de werkzaamheden om vanaf 1 oktober de Mijn VerbouwPremie aan te vragen. Aarzel ondertussen niet om je woning energiezuinig te maken zodat je volgende winter een te hoge verwarmingsfactuur vermijdt.

Vanaf 1 oktober 2022 kan je via één centraal loket de premies via Mijn VerbouwPremie op een vlottere manier aanvragen. Voor aanvragen tot eind 2023 kan je verhoogde premies krijgen. Daar lees je meer over in Maak je huis klaar voor de toekomst. Het beste moment is 2022 of 2023!

 

Raadpleeg de simulator

Via de simulator kan je snel berekenen welke premie en welk premiebedrag je kan krijgen voor de verschillende categorieën van werken binnen Mijn VerbouwPremie. Je vindt de simulator op energiesparen.be/simulator-mijnverbouwpremie.

 

Geen dubbele premie voor dezelfde werken

Vroeg je voor 1 juli 2022 de renovatiepremie en/of een premie aan bij Fluvius, dan kan je voor dezelfde werken Mijn VerbouwPremie niet meer aanvragen. Als je toch al een isolatiepremie of glaspremie bij Fluvius hebt aangevraagd voor 1 juli 2022, kan je binnen Mijn VerbouwPremie nog wel een premie aanvragen voor andere werken zoals een nieuw dak, nieuwe ramen of nieuwe gevelbekleding.

 

Wachttermijn voor een nieuwe aanvraag?

Vraag je een Mijn VerbouwPremie aan voor een categorie van werken? Dan kan je de volgende 5 jaar geen nieuwe premie aanvragen voor dezelfde categorie. Maar hoe is de regeling als je al een renovatiepremie hebt aangevraagd?

Heb je ten laatste op 6 mei 2022 een renovatiepremie aangevraagd in de categorieën dak, buitenschrijnwerk of technische installaties (elektriciteit en sanitair), dan is er geen wachttermijn en kan je voor dezelfde categorie van werken eventueel weer een Mijn VerbouwPremie aanvragen vanaf 1 oktober 2022.

Als je vanaf 7 mei tot en met 30 juni 2022 nog een renovatiepremie aanvraagt in die categorieën van werken, begint de termijn van 5 jaar te lopen. Voor deze categorieën van werken kan je ten vroegste 5 jaar na de aanvraag van de renovatiepremie een Mijn VerbouwPremie aanvragen.

Het is geen toeval dat precies 7 mei 2022 gevolgen heeft voor de wachttermijn om voor dezelfde categorie van werken een nieuwe premie aan te vragen. Het besluit van de Vlaamse Regering dat de nieuwe Mijn VerbouwPremie regelt, werd namelijk op 6 mei 2022 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen