vrijdag, mei 27, 2022
14 C
Knokke-Heist

De smaak van berkenschors

De Gezinsbond Heist-Duinbergen pakt op 4 mei 2022 om 15 uur uit met een boekvoorstelling. In het boek “De smaak van berkenschors” schrijft auteur Pauline Coppens het levensverhaal van haar moeder Natascha Pochwatna die geboren werd in Oekraïne en als jong meisje in de jaren dertig van vorige eeuw geconfronteerd werd met de ‘Holodomor’, de ‘dood door uithongering’.  

In WO II werd Natascha door de Duitsers opgeëist en getransporteerd naar Köthen om te werken in de toenmalige Junkersfabriek. De auteur laat in het boek haar moeder zelf aan het woord. De liefde leidde haar naar het naoorlogse Merelbeke.  

Het boek is een biografie van een sterke en moedige vrouw tijdens de turbulente jaren van vorige eeuw. De toegevoegde historische kadering is een aanklacht tegen de ‘bijna vergeten’ genocide in Oekraïne. Het Westen keek jarenlang opzij voor het moordend regime van Stalin omdat hij de geallieerde strijdkrachten in de oorlog hielp tegen Nazi-Duitsland en dus als ‘bevriend staatshoofd’ werd beschouwd. Het boek is tegelijk een herkenbaar migratieverhaal met elementen als vooroordelen, cultuurverschillen en integratie. En hoeft het gezegd dat het in deze voor Oekraïne extreem woelige periode brandend actueel is. Mis daarom deze voorstelling niet.  

Bovendien zal de Gezinsbond na de presentatie enkele exemplaren van het boek verloten onder de aanwezigen. Ben je niet bij de gelukkigen, dan kan je het boek aankopen tegen de prijs van 26 euro (de opbrengst wordt door de auteur geschonken aan VZW Schoonderhage).  

De boekvoorstelling vindt plaats in de school De Vuurtoren, Heistlaan 26a in Heist. De prijs is 3 euro voor gezinsbondleden en 5 euro voor niet-leden.  

Inschrijven is verplicht (tot 30 april) bij danny.martens2@telenet.be of tel. 0475.34.74.60. Er kan betaald worden op 4 mei aan de ingang. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen