donderdag, oktober 22, 2020
Home Zwinregio De uit Knokke-Heist afkomstige Professor Bart Mesuere nauwgezet over de Corona-cijfers

De uit Knokke-Heist afkomstige Professor Bart Mesuere nauwgezet over de Corona-cijfers

De alarmbellen rinkelen in de reguliere media, bij de bevolking en op sociale media, een roep om extra maatregelen is tot in de Wetstraat te horen. Maar hoe staan we er nu écht voor? Wars van sentimenten over verstrengingen is er één objectieve maatstaf: de cijfers. En die worden nauwgezet bijgehouden door informaticus de uit Knokke-Heist afkomstige Bart Mesuere (UGent). Bart is in onze gemeente opgegroeid en geeft duiding en uitleg bij acht alarmerende grafieken. “Puur qua besmettingen zitten we nu aan een veelvoud van de eerste golf.” “Hij kwam vroeger als klein jongetje Tetris op mijn computer spelen als hij mocht komen slapen bij zijn nonkel Luc Van Belleghem.  Nu is hij Professor in de bio informatica… en woonachtig in Gent”, zegt zijn fiere oom vandaag in onze krant.

Het gemiddeld aantal ziekenhuisopnames stijgt al enkele dagen met 10% per dag. Als die trend aanhoudt, dan overtreffen we tegen het einde van de maand het aantal dagelijkse opnames van begin april. Samen kunnen we deze trend nog keren

Feit is dat Bart Mesuere inderdaad de man is achter de cijfers die we in ons land te zien krijgen. De Professor bevestigd dat we inderdaad de verkeerde kant uit gaan. Met pieken tot 7000 besmettingen per dag zijn ongezien in ons land.

Mesuere houdt al enkele maanden gedetailleerde kaarten en grafieken bij die een beeld geven van hoe de coronacrisis evolueert in ons land. Ook gisteren deelde hij cijfers die aantonen dat het virus om zich heen blijft grijpen, in alle provincies en leeftijdscategorieën.

Drempel

“Ondertussen zitten alle provincies boven de hoogste ECDC-drempel (van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en –bestrijding, red.) van 120 besmettingen per 100.000 inwoners de laatste veertien dagen. In de provincie Antwerpen is een duidelijk stijging te zien de afgelopen dagen.”

Volgens Mesuere neemt het gemiddelde aantal nieuwe besmettingen de jongste dagen steeds toe met ongeveer 12 procent per dag. “Er is voorlopig nog geen vertraging of plateau in zicht”, klinkt het.

Volgens Mesuere was er in virtueel alle gemeenten een bevestigde besmetting afgelopen week. Op een kaart laat hij zien hoe het virus sinds de week van 25 augustus om zich heen greep in ons land. “Vlaanderen ziet er iets beter uit, maar komt niet zo heel ver achter op Wallonië en Brussel”, klinkt het. “Hopelijk zien we komende week de eerste tekenen van een vertraging, want het ziet er allemaal niet zo goed uit”, klinkt het.

- Advertisment -

Lees ook dit

De M921 Lobelia is terug thuis

Het schip is na twee maanden terug van een oefening in de Middellandse Zee. De Belgische marine nam er deel aan een...

Nachtwinkels moeten rekken met alcoholische dranken afsluiten

Vanaf dit weekend moeten alle winkels in Knokke-Heist en er buiten, die na 20 uur nog open zijn, de rekken met alcoholische...

Strikte handhaving in Knokke-Heist en Damme

Ondanks de strengere coronamaatregelen die sinds maandag 19 oktober 2020 van kracht zijn, stelt het gemeentebestuur vast dat nog niet alle inwoners, tweedeverblijvers en bezoekers deze...

Geen Spruitjesfestival dit jaar

Na de extra maatregelen die werden genomen op federaal niveau, heeft ook het gemeentebestuur in overleg met de veiligheidscel extra beslissingen genomen...

Recente reactie van onze lezers