donderdag, april 18, 2024
HomeKnokke-HeistDe Vlaamse visserij: een diepe duik met Pedro Rappé

De Vlaamse visserij: een diepe duik met Pedro Rappé

Op donderdag 14 maart 2024, om precies 20 uur, zal het Cultuurcentrum Scharpoord, gelegen op het Maxim Willemspad 1, het decor zijn voor een unieke lezing gegeven door Pedro Rappé. Als een trotse Heistenaar en ervaren zeeman neemt Pedro ons mee op een onvergetelijke reis door de golven van de Vlaamse visserij, belicht vanuit de boeiende perspectieven van de blauwe economie en de persoonlijke verhalen van de vissers zelf.

Een leven op zee

Pedro Rappé, een man wiens leven onlosmakelijk verbonden is met de zee, heeft niet minder dan 5 jaar doorgebracht op de open wateren, waarvan een aanzienlijke tijd in Urk. Zijn avonturen op zee, vastgelegd door zijn lens en gedeeld door zijn woorden, bieden een unieke kijk op een wereld die velen van ons slechts kennen van horen zeggen. Van zijn vroege start op 16-jarige leeftijd tot zijn ervaringen als een volwassen visser, brengt Pedro de realiteit van de visserij tot leven met een diepgang die zelden wordt gezien.

Van traditie naar innovatie

De avond belooft een diepgaande verkenning te zijn van de evolutie binnen de visserij, van de traditionele methoden tot aan de moderne uitdagingen en oplossingen. Rappé bespreekt de verduurzaming van de visserij, illustreert hoe we de zee anders kunnen zien (“Sea IT differently”) en introduceert innovatieve projecten zoals Vistools. Dit programma, met initiatieven zoals ‘Fishing for litter’ en ‘Fish Experience’, toont de vooruitgang in het denken over en omgaan met onze mariene hulpbronnen.

De gevaren en de toekomst

Naast de schoonheid en de avonturen op zee, schuwt Pedro Rappé de realiteit van de gevaren niet. Hij deelt inzichten in de risico’s die vissers dagelijks trotseren en hoe digitalisering een nieuwe horizon biedt voor de veiligheid en efficiëntie in de visserij. De toekomst van de Vlaamse visserij, zo stelt hij, ligt in het omarmen van deze nieuwe technologieën en het streven naar duurzaamheid.

Praktische informatie

  • Datum en tijd: Donderdag 14 maart 2024, 20 uur.
  • Locatie: Cultuurcentrum Scharpoord, Maxim Willemspad 1, Knokke-Heist.
  • Toegang: €10 algemeen, €8 voor leden van Cultuursmakers, Davidsfonds, en studenten. Gratis voor abonnees van Kneistse Cultuurkaart/Volksontwikkeling Knokke-Heist met gezinskaart.
  • Contact: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dominiek Segaert of Annie Poissonnier via de verstrekte contactgegevens.

Deze avond staat in het teken van de rijke geschiedenis en de veelbelovende toekomst van de Vlaamse visserij. Het is een unieke kans om van een insider te leren over de uitdagingen en kansen die de blauwe economie biedt. Mis deze kans niet om dieper in te duiken in het hart van de visserijgemeenschap, gezien door de ogen van een van haar meest gepassioneerde leden.