11.8 C
Knokke-Heist
your alt tag'

De zomer in het Zwin Natuurpark

Deze zomer pakt het Zwin Natuur Park uit met een aantal nieuwe activiteiten voor het ruime publiek. Bezoekers kunnen aansluiten bij verschillende themawandelingen over de vogels, planten en de getijdenwerking van het bijzondere natuurgebied of kiezen voor een ontspannende gezinswandeling met speelse opdrachten. Daarnaast zijn er ook heel wat activiteiten in het park op het huttenparcours en is de  wereldvermaarde fotografietentoonstelling ‘Wildlife Photographer of the Year’ te bezoeken. Ook de kleinsten worden niet vergeten: voor hen zijn er knutselactiviteiten, een voorleesverhaal en  een zoektocht. 

Themawandelingen 
Tijdens de zomermaanden kunnen bezoekers elke dinsdag, telkens om 14 uur, deelnemen aan een wandeling met het accent op één specifiek thema: de planten in de Zwinvlakte, de dagvlinders die aanwezig zijn in het gebied, de bijzondere vogels zoals lepelaars en  steltlopers, het lamsoor of de typische ‘Zwinneblomme’ dat in de zomer in volle bloei staat in de Zwinvlakte en tenslotte de invloed van de getijden op de fauna en flora. 
 
Gezinswandelingen ‘Horen, zien en zwijgen’ 
Het Zwin Natuur Park organiseert in juli en augustus telkens op donderdagvoormiddag gezinswandelingen. Deze wandelingen doorheen het Zwin Natuur Park en de Zwinvlakte, zijn speciaal gericht op gezinnen met jonge kinderen van 5 tot 12 jaar. De Zwingids geeft informatie op maat van de jongste bezoekers en zorgt voor een speelse toets. 
Tijdens de wandeling worden onderweg allerlei opdrachten uitgevoerd op basis van wat er te zien en te horen is. Na de wandeling staat er voor elke deelnemer een drankje klaar. Aansluiten bij een gezinswandeling kan elke donderdagvoormiddag in juli en augustus, telkens om 10.30 uur. 

Vooraf inschrijven voor de themawandelingen en de gezinswandelingen via zwin.be is aangeraden, want de plaatsen zijn beperkt. 

‘Zomer in het Zwin’ met extra activiteiten voor groot en klein 
Tijdens de zomervakantie staan de hutten van het Zwin Natuur Park open om bezoekers met tal van activiteiten te verwennen. In de kijkhut of aan de kijkwand geeft de Zwingids de hele dag door  uitleg aan de bezoekers over de vogels die de broedeilanden gebruiken om te rusten en zich te voeden. In de labohut worden de kleinste zoetwaterdiertjes van dichtbij bekeken en in het kijkcentrum staat op woensdag-, donderdag- of vrijdagnamiddag de microscoop op het zoutwaterleven gericht. 

Vanaf maandag 1 augustus worden in de ringhut tijdens de voormiddag vogels geringd. Op andere momenten is er doorlopend een film te bekijken over het ringen van vogels. 
 
Zoektocht voor de kleinsten 
Ook voor de jongste bezoekers is er elke dag iets te beleven: luisteren naar een leuk verhaal of creatief aan de slag gaan met het knutselen van een krab of strandbloemen. Kinderen van 6 tot 12 jaar kunnen elke dag op zoek gaan naar de ‘Schat van Vlieg’, dit jaar in het teken van het reukzintuig: ‘Ruik jij wat ik ruik?’. Op een speelse manier leren ze onder meer hoe dieren in het Zwin ruiken, of geur gebruiken om te overleven. Deze zoektocht loopt in samenwerking met de gemeente Knokke-Heist. 

Fototentoonstelling ‘Wildlife Photographer of the Year 
Van zaterdag 25 juni tot en met zondag 2 oktober 2022 is de 57ste editie van de prestigieuze en wereldvermaarde tentoonstelling ‘Wildlife Photographer of the Year’ te gast in het Zwin Natuur Park. Toegang tot de tentoonstelling is inbegrepen bij een bezoek aan het park. 

De tentoonstelling, een bruikleen van het Natural History Museum in Londen, toont een uniek ensemble van ruim 100 uitzonderlijke natuurbeelden die de aandacht vestigen op het ontdekken, begrijpen en verantwoord omgaan met de natuur. Het gaat om de winnende beelden van de gelijknamige wedstrijd met bijna 50.500 inzendingen van over de hele wereld. De beelden brengen een hulde aan de diversiteit van de natuur en bieden een prachtig overzicht: van intieme dierenportretten tot ongerepte natuurlandschappen. 

Onder de winnaars van de 57ste editie bevindt zich ook Vlaams natuurfotograaf Billy Herman. Zijn iconische beeld ‘Twin Peaks’ viel in de categorie ‘Dieren in hun omgeving’ in de prijzen. Vlak voor de coronacrisis begon, was hij nog op reis in Patagonië, Chili. Hij maakte het beeld twee dagen voor ons land op slot ging. Op vrijdag 16 september geeft hij in het Zwin Natuur Park een lezing met het boeiende verhaal achter zijn winnende foto. 

Een bezoek aan de tentoonstelling is inbegrepen in het toegangsticket tot het Zwin Natuur Park. 

Fotografiewedstrijd voor ruim publiek 
Wie een passie heeft voor natuur én fotografie kan nog tot 15 augustus deelnemen aan de fotografiewedstrijd ‘Het Zwin inspireert’. Er zijn niet alleen mooie prijzen te winnen, de winnende foto’s worden ook tentoongesteld tijdens de fototentoonstelling ‘Het Zwin inspireert’ die van 22 oktober 2022 tot en met 31 januari 2023 in het bezoekerscentrum van het park plaatsvindt. 

Themawandelingen 
Data: iedere dinsdag in juli en augustus, om 14 uur 
Deelnameprijs: van 6 t.e.m. 17 jaar: 7 euro; vanaf 18 jaar: 15 euro online (17 euro aan de kassa), hele dag toegang tot het park inbegrepen 
 
Gezinswandelingen 
Data: elke donderdag in juli en augustus, om 10.30 uur 
Deelnameprijs: van 6 t.e.m. 17 jaar: 7 euro; vanaf 18 jaar: 15 euro online (17 euro aan de kassa), hele dag toegang tot het park inbegrepen 

Vooraf inschrijven voor de themawandelingen en de gezinswandelingen via zwin.be is aangeraden, want de plaatsen zijn beperkt. 

Zomer in het Zwin 
Data: van vrijdag 1 juli tot en met woensdag 31 augustus 2022 
Plaats: Zwin Natuur Park, Graaf Leon Lippensdreef 8 in Knokke-Heist 
Prijs: -6 jaar: gratis; van 6 t.e.m. 17 jaar: 6 euro; vanaf 18 jaar: 12 euro online (14 euro aan de kassa), hele dag toegang tot het park en de tentoonstelling inbegrepen 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen