maandag, augustus 15, 2022
24 C
Knokke-Heist
your alt tag'

De zomerse natuur rond duin en plas in de Zwinduinen

Op zondagnamiddag 31 juli trekt Natuurexploratie er weer op uit. Dit keer krijgen natuurliefhebbers de gelegenheid om de zomerse natuur rond duin en plas van het Vlaams natuurgebied De Zwinduinen te ontdekken. Afspraak om 14 uur aan het Oosthoekplein te Knokke-Het Zoute.

Het 222 ha grote duingebied de Zwinduinen heeft nu nog talrijke bloeiende planten en gonst van het leven. Je vindt er de vrij zeldzame vegetatie van zowel vochtige duingraslanden en duinweiden, als van de zeer droge duingraslanden van de buitenduinen. Ook al kreunen vooral deze laatste onder de aanhoudende warmte en droogte. Sommige soorten profiteren hiervan, terwijl andere soorten het veel minder goed doen of er verschuivingen zijn in periode van voorkomen zijn. Deze wandeling gaat dus ook over de klimaatverandering. 

Vlinders, zweefvliegen en bijen bezoeken de nog aanwezige nectarrijke bloemen, terwijl rupsen zich te goed doen aan de planten zelf. Tijdens het zomerhalfjaar tref je ook talrijke sprinkhanen aan, zoals de prachtige grote groene sabelsprinkhaan die in de ruigere grasvegetatie aanwezig is en de vrij zeldzame blauwvleugelsprinkhaan die typisch is voor de schrale zandgronden en mosduinvegetatie. 

Op warme, zonnige dagen zitten in het braamstruweel aan de duinbosrand juveniele boomkikkertjes door hun goede schutkleur bijna onvindbaar, te zonnen. 

De talrijke poelen trekken in deze periode bovendien ook diverse soorten doortrekkende libellen aan, zoals de prachtige paardenbijter, die op hun trek gevolgd worden door naar het zuiden trekkende boomvalken, die in deze periode vooral jacht maken op allerhande glazenmakers. Ook de gewone oeverlibel en de grote keizerlibel zijn dikwijls jagend over het water aan te treffen. 

Maar ook andere roofvogels en steltlopers zoals witgatje, groenpootruiter, regenwulp en oeverloper hebben hun trek naar het zuiden reeds aangevat en deze laatsten foerageren soms rond de poelen en in de duinweiden. 

Praktisch 

Voorinschrijving uiterlijk vòòr 22 uur de dag vòòr de wandeling via website www.natuurexploratie.be verplicht. Voor niet-leden voorafbetaling deelnameprijs door storting op rekening verplicht (zie info website). Verrekijker en eventueel loep aangeraden.

Organisatie: Natuurexploratie – www.natuurexploratie.be 

Gids: Patrick Demaecker – T 050 51 91 01 of 0475 407 929 

Deelname: Gratis voor leden van Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin. Kinderen onder de 12 jaar gratis. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen