5.9 C
Knokke-Heist
your alt tag'

DEME brengt Prinses Astrid en Japanse minister Hiroo Ishii samen

DEME met heel wat werknemers in de Zwinregio en Penta-Ocean Construction waren zeer vereerd toen Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid van België en de Japanse staatsminister van Land, Infrastructuur, Transport en Toerisme, Hiroo Ishii, samen het schaalmodel onthulden van het turbine-installatieschip ‘Sea Challenger’, voorzien van een verbeterde kraan van 1.600 ton, tijdens de ceremonie gehouden op 6 december 2022 in Tokio, Japan.

ZKH Prinses Astrid leidt een Belgische economische missie naar Japan. DEME Offshore en Penta-Ocean Construction richtten in 2021 hun joint venture Japan Offshore Marine (JOM) op om beide bedrijven in staat te stellen een leidende rol te spelen in de langetermijnontwikkeling van de Japanse offshore windmarkt en de energietransitie. Het bedrijf zal de ‘Sea Challenger’ upgraden en in bezit nemen en het schip omvlaggen naar de Japanse vlag. Het evenement van vandaag dient om deze opmerkelijke toevoeging aan de Japanse installatiecapaciteit voor offshore-windturbines te onderstrepen.

De onthullingsceremonie werd bijgewoond door Luc Vandenbulcke, CEO van DEME, Hugo Bouvy, Managing Director DEME Offshore, President en CEO van Penta-Ocean Construction, Takuzo Shimizu, en JOM’s CEO, Akihiko Togo.

Uitgebreide upgrade van de ‘Sea Challenger’
De ‘Sea Challenger’ van DEME heeft een uitstekende reputatie opgebouwd op de markt voor turbine-installaties en ondergaat momenteel een uitgebreide upgrade om het schip voor te bereiden op offshore windmolenparken in Japan. Een cruciale stap om het schip toekomstbestendig te maken is de verhoging van de hefcapaciteit van de kraan van 900 ton naar 1.600 ton. Bovendien krijgt de ‘Sea Challenger’ een bredere balk en langere poten, zodat het de volgende generatie megawindturbines kan hanteren. Het schip krijgt ook een nieuwe Japanse vlag.

Investeren in de toekomst
Luc Vandenbulcke, CEO van DEME, licht toe: “We willen onze dankbaarheid betuigen aan Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid en de staatsminister van Land, Infrastructuur, Transport en Toerisme, Hiroo Ishii, voor de onthulling van de vernieuwde ‘Sea Challenger’. Dit is inderdaad een mijlpaalmoment voor zowel DEME als Penta-Ocean Construction. Door JOM op te richten en samen deze belangrijke upgrade van de ‘Sea Challenger’ uit te voeren, tonen we onze bereidheid om te investeren in de toekomst van de Japanse offshore windindustrie en de energietransitie. Gezien de ambities van Japan om tegen 2030 10 GW aan offshore windenergie te ontwikkelen, liggen er veel spannende mogelijkheden in het verschiet, maar ook uitdagingen gezien de complexe metocean- en bodemomstandigheden. Onze twee bedrijven beschikken echter zeker over de expertise die nodig is om deze industrie te ontwikkelen. De maritieme engineeringkennis van DEME Offshore en de tientallen jaren ervaring in de sector van de hernieuwbare energiebronnen worden gecombineerd met de zeer gespecialiseerde maritieme bouwtechnologie van Penta-Ocean.”

De CEO van Penta-Ocean Construction, Takuzo Shimizu, benadrukte: “Het is ons een grote eer om de onthullingsceremonie van ‘Sea Challenger’ te hosten in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid en staatsminister van Land, Infrastructuur, Transport en Toerisme, Hiroo Ishii. Sea Challenger’ wordt het derde turbine-installatieschip van Penta-Ocean. Door de ‘Sea Challenger’ te gebruiken via de joint venture JOM met DEME Offshore, kunnen we tegelijkertijd twee schepen onder Japanse vlag exploiteren die zijn uitgerust met een hijskraan van 1.600 ton, waardoor we ons concurrentievermogen op de Japanse markt kunnen vergroten. Door de uitgebreide ervaring en technologische knowhow van DEME Offshore in Europa te combineren met die van Penta-Ocean in de strenge metocean en complexe onderzeese geotechnische omstandigheden van Japan, ben ik ervan overtuigd dat onze samenwerking een belangrijke bijdrage zal leveren aan de uitbreiding van offshore windenergie in Japan.”

Like & deel onze nieuwsberichten

Geniet elke dag van onze gratis krant en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes. We waarderen het als je onze berichten op sociale media leuk vindt en deelt, dit helpt ons om onze inhoud nog verder te verspreiden. Dank je wel voor je steun en we hopen je regelmatig terug te zien!

logo kneistikrant

Ook dit moet je even lezen