zondag, augustus 14, 2022
29 C
Knokke-Heist
your alt tag'

Dit weekend de natuur in

Weekend-nieuws

Op zondag 3 april 2022 om 14 uur organiseert Natuurexploratie een geleide natuurwandeling in het Vlaamse natuurreservaat De Zwinduinen. Je ontdekt er de voorjaarsbloeiers, zangvogels en doortrekkers van het duin en duinbos. 

De lente is in het land. Voorjaarsbloeiers als klimopereprijs, grote ereprijs, kandelaartje en maarts viooltje staan in volle bloei. Afhankelijk van het tijdstip van de eerste lentewarmte in het duin en de temperatuur kunnen ook kluwenhoornbloem en eventueel wilde narcis reeds in bloei staan. 

Ook de zangvogeltrek begint duidelijk op gang te komen en naast de reeds eerder gearriveerde tjiftjaf, mogen we nu ook fitis en de eerste doortrekkende zwartkoppen verwachten. In de buitenduinen kunnen ook de eerste sprinkhaanzangers reeds bezig zijn met het afbakenen van hun territorium met hun ratelende zang. Bovendien zet het warmere weer de vogels aan tot het afbakenen en verdedigen van hun territorium. Roodborst, winterkoning, koolmees en pimpelmees, maar ook de spechten laten zich in deze periode opmerken. En als ook dit jaar de boomleeuwerik opnieuw in het gebied broedt, horen we ook de welluidende zang van deze toch wel zeldzamere soort. Ook voor de uiterst zeldzame beflijster is april de doortrekmaand bij uitstek door onze duinen. Dus wie weet… 

Rond de grotere duinpoelen in de duinweiden foerageren ook doortrekkende steltlopers als kemphaan en witgatje. Maar ook grote soorten als lepelaar en de vrij zeldzame purperreiger zijn in deze periode op doortrek. Voor de lepelaar is april zelfs de belangrijkste doortrekmaand. 

Ook de amfibieën zijn met de warmere nachttemperaturen intussen opnieuw actief, zodat we in de duinpoelen mogelijks ook klusters kikkerdril en snoeren paddendril kunnen aantreffen. 

Afspraak: om 14:00 uur aan het Oosthoekplein te Knokke-Het Zoute. 

Praktisch: Voorinschrijving uiterlijk vòòr 11 uur de dag van de wandeling via website www.natuurexploratie.be verplicht. Voor niet-leden voorafbetaling deelnameprijs door storting op rekening verplicht (zie info website). Verrekijker en eventueel loep aangeraden. Bij vochtig voorjaar laarzen mogelijks nog noodzakelijk. 

Organisatie: Natuurexploratie. 

Gids: Patrick Demaecker – T 050 51 91.01 of 0475 407 929 

Deelname: Gratis voor leden van Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin. Kinderen onder de 12 jaar gratis 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen