HomeZwinregioDit zijn de richtlijnen die nu van kracht zijn (of worden)

Dit zijn de richtlijnen die nu van kracht zijn (of worden)

Vanaf nu mogen mensen in groepen van 10 elkaar buiten ontmoeten. Winkeliers mogen vanaf vandaag opnieuw klanten ontvangen zonder afspraak. Bij het winkelen mag je vergezeld worden door één ander lid van het huishouden. Niet-medische contactberoepen – waaronder kappers en schoonheidsspecialisten – heropenen onder de verstrengde protocollen. Het Overlegcomité heeft ook de voorwaarden voor terrassen, evenementen en jeugdactiviteiten in mei en juni vastgelegd. Je leest er hieronder meer over. 

Terrassen 

Indien de horeca vanaf zaterdag 8 mei 2021 hun terrassen opnieuw mogen openen dan gebeurt dit onder volgende voorwaarden:  

  • Maximaal 4 personen aan één tafel (of mensen van hetzelfde huishouden) 
  • Minstens 1,5 meter tussen de tafelgezelschappen 
  • Enkel zitplaatsen aan tafel 
  • Mondmasker verplicht voor personeel en klanten in zoverre ze niet aan tafel zitten 
  • Bediening aan de bar is niet toegestaan 
  • De klant mag de binnenruimte occasioneel en kort betreden voor de sanitaire voorzieningen, het terras te betreden of te betalen. 
  • De openingsuren zijn beperkt van 8 tot 22 uur 

Evenementen 

Het Overlegcomité bevestigde ook de eerdere beslissingen voor de cultuur en eventementensector voor de maand mei. Hieronder vallen grote evenementen zoals culturele en andere voorstellingen, wedstrijden en handelsbeurzen. Dat betekent dat in de maand mei buitenactiviteiten tot 50 personen zijn toegelaten. Ook zullen indoor een reeks testevenementen worden georganiseerd. In de maand juni zijn buitenactiviteiten mogelijk tot 200 personen.  

Voor binnen geldt een maximale zaalbezetting van 75% van de CIRM (Covid Infrastructure Risk Model), met een plafond van eveneens 200 personen. Evenementen binnen en buiten moeten steeds plaatsvinden met mondmasker en op de gepaste sociale afstand. Bij evenementen binnen moeten mensen ook steeds zitten.  

Jeugd- en clubactiviteiten 

Het Overlegcomité herbevestigt dat vanaf 8 mei 2021 activiteiten in georganiseerd verband (bijv. sportclub of vereniging) met maximaal 25 personen buiten mogelijk worden en dit voor alle leeftijden, maar zonder publiek en zonder overnachting. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen met maximaal 10 binnen. 

Vanaf 25 juni 2021 zijn binnen- en buitenactiviteiten mogelijk in georganiseerd verband tot maximaal 50 personen. Voor jeugdkampen worden overnachting vanaf die datum ook mogelijk. Ook kermissen en niet-professionele brocante- en rommelmarkten worden mogelijk vanaf juni. 

Belang van vaccinatie en persoonlijke verantwoordelijkheid 

De stapsgewijze heropening van de economie en de hervatting van het sociale leven gebeurt op het tempo van de vaccinatiecampagne. Daarom roept het Overlegcomité iedereen op zich te laten vaccineren. Wanneer je een uitnodiging krijgt, ga daar dan meteen op in. Dit is niet alleen een ticket voor jezelf naar de vrijheid, maar voor ons allemaal. Het lossen van de regels gebeurt stap voor stap. Meer vrijheid betekent ook meer individuele verantwoordelijkheid. Door het de komende dagen en weken veilig te houden, kunnen we een mooie zomer tegemoet gaan. 

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers