vrijdag, mei 27, 2022
14 C
Knokke-Heist

Dossier station Heist roept volgens N-VA Knokke-Heist veel vragen op

Van 21 maart tot 17 juni kunnen geïnteresseerden een bod uitbrengen op het leegstaande stationsgebouw in Heist dat door NMBS openbaar wordt verkocht. Het college besliste op 8 april om zelf een bod uit te brengen van 655.000 euro, het bedrag van het officieel schattingsverslag. Maar er ontstaat onduidelijkheid over de toekomstmogelijkheden op deze site omdat het college enkele dagen voor de openbare verkoop de mogelijkheden voor toekomstige invulling sterk heeft ingeperkt. N-VA stelt zich veel vragen bij deze manier van werken want deze meerderheid heeft de bestemming gewijzigd om zo weinig mogelijk kandidaten aan te trekken zodat ze het hoogste bod kan uitbrengen en het pand zelf kan verwerven. “Dit getuigt niet van behoorlijk en zorgvuldig bestuur en kan zware gevolgen hebben voor de rest van de procedure.” waarschuwt fractieleidster Cathy Coudyser.

De NMBS baseert zich op een oud maar nog steeds geldig bestemmingsplan ‘spoorwegzone’ met onderliggend het gewestplan dat deze zone opneemt in woongebied. Ze hoopt daarmee op bouwprojectontwikkelaars. Op 18 maart, toevallig of niet, de vrijdag voor de openbare verkoop van start zou gaan, heeft het college de mogelijkheden voor toekomstige invulling ingeperkt binnen de contouren van het gebouw met het oog op de uitbating van kleinschalige horeca, conciërgewoning, all-weatheractiviteiten of gemeenschapsvoorzieningen.  “Een bestemmingsplan ouder dan 15 jaar wijzigen kan enkel mits bekrachtiging door de gemeenteraad en dit is op heden niet het geval. Deze bestemmingswijziging is dan ook niet rechtsgeldig en dus aanvechtbaar .” meent Coudyser.

De N-VA heeft de meerderheid tijdens de voorbije gemeenteraad hierop gewezen en stelde daarnaast nog enkele pertinente vragen. Ze wil weten waarom men de bestemming beperkt tot het gebouw zelf en waarom men van visie wijzigt van ‘wonen’ naar ‘horeca, all-weatheractiviteiten’. De N-VA verwijst daarbij naar de plannen van de gemeente die enkele jaren geleden op tafel lagen om op deze site het betaalbaar woonproject Zaha Hadid te realiseren. Bovendien is het voor de N-VA duidelijk: “Deze site is ideaal om er een betaalbaar woonproject te realiseren. Laat een projectontwikkelaar de site kopen en maak afspraken voor een publiek-private samenwerking waarbij 40% van de woningen onder de marktprijs via het toewijsreglement aan jonge gezinnen of eenoudergezinnen toegewezen worden.” zegt Fabienne Pottier, gemeenteraadslid in Knokke-Heist. “Deze locatie ligt dichtbij voorzieningen zoals winkels en horeca, maar ook bij Ravelingen 3.0, het woonzorgcentrum, de jeugdsite en de volkstuintjes maar ook op wandelafstand van de markt en straks het Community House met bibliotheek, spelotheek. Wonen naast het station of dichtbij belangrijke verkeerswegen is ook een troef.”

Naast de onbegrijpelijke wijziging van bestemming en rechtsongeldig karakter van het collegebesluit vraagt de N-VA zich trouwens ook af waarom de gemeente kost wat kost het gebouw zelf wil kopen. “Gebouwen voor horeca en all-weatheractiviteiten kopen, renoveren en uitbaten behoren ons inziens niet tot de kerntaak van een gemeente. Laat de uitbating van dergelijke activiteiten over aan toeristische ondernemers.” vervolgt Cathy Coudyser. “Die 655.000 euro belastinggeld kunnen we nuttiger besteden.  Er staan tal van projecten op stapel die nog uitgevoerd moeten worden zoals de jeugdsite, de parkomgeving aan ’t Boerenhof, het Casino, het open sportpark in Heist en veel van die projecten zullen nog meerkosten met zich meebrengen.”

3 REACTIES

 1. eigenbelang en vergeet niet dat 3/4 van de schepen uit heist komen en daar hun stemmen winnen…..dus er moet wel ergens een reden zijn om een cadootje te geven aan de heistenaars zodat ze terug verkozen geraken.
  nva kan dat doorgronden denk ik of de groenen.

 2. Waarschijnlijk hebben Cathy en Fabienne het station niet bezocht want dan zouden zij geweten hebben dat de NMBS de eigendom bewaart van een belangrijk deel van het station .
  De toegang van de berging aan de westzijde blijft eigendom van de NMBS .
  Ook de helft van de gang onder het noordelijk perron blijft aan de NMBS..
  Een zolder die onbruikbaar is door de te lage ijzeren gebinten .
  Een reeks afzonderlijke betonnen kelders die zelfs de NMBS nooit gebruikt heeft .
  Een conciergerie op het tweede verdiep zonder lift .
  Er moet eerst nog een nieuw dienstgebouw opgericht worden waar nu de fietsstalling is en nieuwe hellingen aan de noord- en zuidzijde van de perrons zodat het station eindelijk toegankelijk is voor mindervalieden.. . Wil NVA het station afbreken? Of er woningen inrichten naast sporen waar er elk halfuur een trein rijdt?
  Had het college geen bod gedaan dan zou de populistische NVA moord en brand geschreeuwd hebben omdat het college niets deed om het te bewaren .
  Het station kan trouwens een perfecte aanvulling zijn voor Ravelingen .

 3. Wat wil NVA eigenlijk ? Het station afbreken ? Of behouden?
  Een promotor kan altijd meer bieden dan de gemeente
  En wat wordt het dan ?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen