Home Cultuur DovenActie Knokke-Heist

DovenActie Knokke-Heist

DovenActie Knokke-Heist is een van de vele DovenActies die op lokaal vlak ijveren voor het welzijn van en meer toegankelijkheid voor dove en slechthorende personen. Deze DovenActies zijn onderdeel van Doof Vlaanderen, de Federatie van Vlaamse Dovenorganisaties.

“We zijn ook onderdeel van De Noord-West-Vlaamse Vereniging voor Doven en Slechthorenden Nowedo vzw, zegt Dirk Schrauwen secretaris van de lokale afdeling. Als lokale organisatie komen wij op voor alle doven en slechthorenden die in Knokke-Heist wonen, maar ook voor alle dove en slechthorende eendagstoeristen, buitenlandse toeristen en tweedeverblijvers die hier geregeld komen en verblijven. Wij verdedigen op constructieve wijze hun belangen. Iedereen kan ons altijd contacteren als er advies nodig is op het vlak van toegankelijkheid voor doven en slechthorenden van diensten, instellingen en alle andere initiatieven in Knokke-Heist We kunnen daarbij wijzen op de goede praktijkvoorbeelden die reeds gehanteerd worden en ook op wat voor verbetering vatbaar kan zijn.

Een steeds wederkerend aandachtspunt hierbij voor doven en slechthorenden is de toegankelijkheid tot communicatie: via duidelijke visuele info, via ondertiteling, via video’s in VGT (de Vlaamse Gebarentaal), door aangepaste contactmogelijkheden via e-mail, websites, aan de (digitale) loketten enz.

Ook de horenden in onze gemeente hebben er alle voordeel bij om te weten hoe zij kunnen communiceren met doven en slechthorenden.

Zo schreef, in het kader van de coronamaatregelen, een van de Dovenacties onlangs 6 gemeentes van hun regio aan met de vraag of ze de aanpassing van het ministerieel besluit i.v.m. het dragen van mondmaskers wilden kenbaar maken aan publiek, politie en handelaars. (Het besluit vermeldt dat mondmaskers in België even voor de strikt noodzakelijke tijd af mogen als ze de communicatie belemmeren met mensen die doof of slechthorend zijn)

Het is maar een van de voorbeelden waarmee we iedereen op maat van dienst kunnen zijn”, besluit Dirk Schrauwen.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers