18 C
Knokke-Heist

Dramatische wending bij Michelinsterren in Sluis: Twee verliezen, één wint, en groene sterren voor duurzaamheid

In een zinderende ceremonie vol verrassingen zijn de Michelinsterren voor de toprestaurants in de provincie Zeeland uitgereikt. Twee gevestigde restaurants verloren hun sterren, terwijl een nieuwkomer zijn eerste ster in de wacht sleepte. Twee andere restaurants werden beloond met een groene ster voor duurzaamheid.

De uitreiking van de prestigieuze Michelinsterren in Zeeland kende zowel hoogte- als dieptepunten. Pure C (twee sterren) en Katseveer (één ster) moesten hun sterren inleveren, tot grote teleurstelling van hun teams en gasten. Gelukkig was er ook positief nieuws te melden. Restaurant Codium in Goes ontving zijn allereerste Michelinster, een enorme prestatie gezien het feit dat het restaurant nog maar drie jaar geleden zijn deuren opende.

De spanning onder de Zeeuwse chefs was voorafgaand aan de uitreiking voelbaar. Zouden alle restaurants hun sterren weten te behouden? Wouter Kik, chef-kok van het nu bekroonde Codium, kon zijn geluk niet op. “Waanzinnig”, reageerde hij. “We zijn nog maar een jaar of drie open, en dan zo’n beloning. Fantastisch. Mijn telefoon ontploft.”

De koksbuis, horend bij de felbegeerde ster, werd aan Kik overhandigd door Jannis Brevet van Inter Scaldes in Kruiningen, één van zijn voormalige leermeesters. Brevet sprak vol lof over zijn oud-leerling: “Ik heb twee keer bij hem gegeten en dat was een hele bijzondere ervaring. Dat was ster-waardig.”

Naast de genoemde restaurants behouden De Kromme Watergang in Slijkplaat (twee sterren) en AIRrepublic in Cadzand-Bad, Spetters in Breskens, Meliefste in Wolphaartsdijk en Vlasbloemeken in Koewacht (allemaal één ster) hun sterrenstatus.

Bovendien kregen twee restaurants in Koudekerke een groene ster uitgereikt. Deze erkenning is bedoeld voor restaurants die zich inzetten voor duurzaamheid en verantwoorde gastronomie. Hiermee wordt de aandacht gevestigd op het groeiende belang van ecologisch verantwoord ondernemen in de culinaire wereld.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen